Kış sebzeleri arasında önemli bir yere sahip olan ıspanak, insan sağlığına pek çok vitamin ve minerali bünyesinde barındırır. Hem yemeklerde hem de içeceklerde sıkça kullanılan ıspanak, sağlıklı tatlıların yapımında da tercih edilmektedir. Ancak bu sebzeye dair faydaları ve zararları, aynı zamanda doğru kullanımı da önemlidir.
Ispanağın içeriğinde bulunan glikogliserolipit, sindirim sistemi iltihaplarının iyileşmesine ve yeni iltihapların oluşmasını engellemeye yardımcı olur. Yüksek lif oranı sindirim sistemini düzenlerken, beta-karoten içeriği göz sağlığını destekler ve katarakt hastalığının oluşumunu engeller.
Ayrıca ıspanak, K vitamini açısından zengindir ve kan pıhtılaşmasını sağlayarak hemofilinin semptomlarını hafifletir. Antioksidan özelliği sayesinde kalp hastalıklarından hipertansiyona kadar birçok hastalığın önlenmesine yardımcı olurken, kanserli hücrelerin büyümesini engelleyici etkisiyle de bilinir.
Yüksek kalsiyum içeriğiyle kemik gelişimine destek olan ıspanak, magnezyum, fosfor ve çinko gibi minerallerle de zengindir. Bu özellikleriyle diş ve tırnak sağlığını desteklerken, içeriğindeki lutein maddesi damar sertleşmesi problemlerini önler.