Hem yemeklerde hem de içeceklerde kullanılan ıspanak son dönemlerde sağlıklı tatlıların yapımında nadir de olsa karşımıza çıkmaktadır.
İşte faydaları:
Glikogliserolipit ıspanak içerisinde bolca yer alır. Bu da sindirim sisteminde meydana gelen iltihapların iyileşmesine ve yeni iltihapların oluşmasını engeller.
Ispanak lif oranı yüksek bir sebzedir. Bu yüzden besinlerin parçalanmasına yardımcı olur ve sindirim sistemini düzenler.
Beta-karoten içeriğine sahip olan ıspanak göz sağlığı için faydalı bir yiyecektir. Katarak hastalığının oluşmasını önleyici bir özelliği bulunur.
Ispanakta K vitamini de bulunur. K vitamini kanı pıhtılaştırır. Böylelikle hemofili semptomları hafifler. Buna ek olarak glikojen üretimini kontrol ederek karaciğerin daha düzenli ve sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
Antioksidan özelliği olan ıspanak, kalp hastalığından hipertansiyona kadar birçok hastalığı önlemek için de tüketilir.
Ispanağın içeriğindeki bileşenler, kanserli hücrelerin büyümesini engeller.
Kalsiyum içeriği yüksek olan ıspanak kemik gelişiminin de dostudur.
İçeriğinde magnezyum, fosfor ve çinko bulunan ıspanak diş ve tırnak sağlığı için de oldukça faydalı bir besindir.
Ispanak içeriğinde yer alan lutein maddesi damar sertleşmesi problemlerinin önüne geçer. Bu yüzden hamile olan ve emziren anneler tarafından ıspanak tüketiminin arttırılması önerilir.