Muradiye çorbası
Malzemeler:
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet tavuk göğsü(küp doğranmış)
1 adet kabak(küp doğranmış)
1 adet havuç(küp doğranmış)
1 litre su
1/2 çay bardağı arpa şehriye
1 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)
1 çay kaşığı karabiber
Terbiyesi için:
1 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı un
1/2 su bardağı su
Üzeri için:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı nane
Hep aynı mercimek ya da ezogelin çorbasını yapmaktan sıkıldıysanız Bursa mutfağından çıkıp gelen, adeta ana yemek gücünde bu şifa dolu çorbayla bir an önce tanışmalısınız.
Nasıl Yapılır?
Bir tencereye sıvı yağ aktarıp kızdırın. Tavukları küp küp doğrayıp tencereye aktarın ve kavurmaya başlayın. Ardından içine yine küp küp doğradığınız kavak ve havuçları ekleyin. 5 dakika da bu şekilde soteleyin. Sonra içine arpa şehriye, su ve baharatları da ekleyin ve şehriyeler yumuşayana dek bu şekilde pişirin. O esnada terbiyesini hazırlayın. Terbiye için gerekli tüm malzemeleri bir kasede güzelce karıştırın ve tencerede kaynayan çorbadan bir kepçe alıp terbiyeye azar azar ilave ederek karıştırın. Ilıyan terbiye karışımını tenceredeki çorbanın içine azar azar ve karıştırarak aktarın. Çorbayı orta ateşte bir taşım kaynatın. Ardından ocağın altını kısıp 5 dakika daha pişirin. Çorbanız hazır. Dilerseniz bir tavada naneli tereyağı kızdırıp üzerine gezdirerek servis edebilirsiniz
Ispanak başı
Malzemeler:
5 adet kök ıspanak(ve sapları)
1 adet soğan
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı salça
1/2 adet limon suyu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı sumak
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
Nasıl Yapılır?
Nohutları ve mercimekleri haşlayın. Ispanak köklerini ve saplarını da güzelce yıkayıp temizleyin. Yemeklik doğradığınız soğanları kavurmaya başlayın. Ardından üzerine salçayı da ekleyip bir süre daha kavurun. Ispanak kökü ve saplarını da karışıma ekleyip kavurmaya devam edin. Son olarak haşladığınız nohut ve mercimekleri de ilave edip karıştırın. Limon suyunu ve baharatları da ekledikten sonra yemeğinize üzerini geçecek kadar su ilave edip tencerenin kapağını kapatın. Ispanak kökleri yumuşadıktan sonra pişen yemeğinize sumak ekleyin ve sıcak sıcak servis edin
Tablacı salatası
Malzemeler:
4 adet orta boy domates
1 adet büyük boy soğan
1/2 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
4 yemek kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı tuz
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Nasıl Yapılır?
Tüm malzemeleri güzelce yıkayıp temizledikten sonra kuru soğanı piyazlık doğrayıp bir kaba alın. Üzerine sumak serpiştirin ve karışımı elinizle harmanlayın. Üzerine ince ince dilimlediğiniz domates ve soğanları ilave edip yeniden karıştırın. Toz kırmızı biber, tuz ve nar ekşisi ilave edip elinizle salatayı havalandırarak karıştırın. Dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz.
Kupta limonlu kadayıflı muhallebi
Malzemeler:
4 su bardağı süt
1 paket sıvı krema
1 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı un
1 adet limon kabuğu rendesi
1 adet limon suyu
1 paket vanilin
1 adet yumurta sarısı
7 yemek kaşığı şeker
Kadayıf için:
1/2 paket kadayıf(kavrulmuş, hazır)
2 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı şeker
Nasıl Yapılır?
Bir tavada tereyağını eritip üzerine kadayıfları ekleyin ve kavurmaya başlayın, ardından şekerini de ekleyip biraz daha kavurun ve ocaktan alın. O soğurken muhallebi için süt, şeker, limon suyu ve limon kabuğu rendesi, un, nişasta, yumurta sarısını ayrı bir tencereye alıp karıştırarak pişirin. Kıvam alınca ocaktan alıp içine vanilyayı ilave edin ve karıştırın. Soğuyunca içine kremasını ilave edip karıştırın ve servis için seçtiğiniz kuplara önce muhallebi, sonra da biraz kadayıf olacak şekilde katlar çıkın. Tüm malzemeler bitene dek aynı işlemi tekrar edin. üzerini dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.