İstanbul Ataşehir’de bir yardım derneği tarafından satılan çürük ürünler için...

İstanbul Ataşehir’de bir yardım derneği tarafından satılan çürük, son kullanma tarihi geçmiş ürünleri alabilmek için saatlerce sıra bekleyen vatandaşlar başka çarelerinin olmadığını ifade etti. Sabah altıdan beri sıra beklediğini belirten bir vatandaş ise “3 senedir buradan alışveriş yapıyorum. Pazarın yolunu unuttum" ifadelerini kullandı.

Derinleşen yoksulluk nedeniyle markete, pazara gidemez hale gelen yurttaşlar, açlık tehlikesiyle karşı karşıya. Birgün'den Yaren Çolak'ın haberine göre; İstanbul Ataşehir’de bir derneğin önünde oluşan uzun kuyruk ise yoksulluğun geldiği boyutu gözler önüne seriyor. Dernek tarafından satılan çürük, son kullanma tarihi geçmiş ürünleri alabilmek için saatlerce sıra bekleyen yurttaşlar, “Ne yapalım, buna mecburuz” diyor.

'20 TL KARŞILIĞINDA'

İçerenköy Mahallesi’nde bulunan derneğin adı; Gülenyüz Yaşamla Mücadele Ve Yardım Derneği. Bu dernek, ‘Gıda Bankacılığı’ adı altında yurttaşlara çürük, son kullanma tarihi (SKT) geçmiş sağlıksız gıda satışı yapıyor. Yoğun kar yağışına rağmen derneğin önünde uzun kuyruklar oluşturan yurttaşlar, 20 TL karşılığında bu sağlıksız gıdaları satın alıyor.

"BÜTÇEMİZ EL VERMİYOR Kİ"

Kuyrukta bekleyen bir kadın, “Bütçemiz el vermiyor ki gidip marketten alışveriş yapalım” diyor. Evlere temizliğe gittiğini ama pandemi nedeniyle işsiz kaldığını anlatan kadın, “Eşim de işsiz. Sigorta yok, iş yok, para yok. Burası tek seçeceğimiz” diye konuşuyor. Bir diğer kadın, bu ürünlerin yenecek durumda olmadığını, ama buna mecbur olduklarını dile getiriyor: “Çarık çürük, son kullanma tarihi geçmiş bu ürünlere 20 lira veriyoruz. Ne alacağımızı seçmiyoruz. Ne varsa, onlar ne verirse onu alıyoruz; yoğurt, meyve, sebze, yumurta vs. Mecbur kalmasa kimse gelmez buraya.”

"PAZARIN YOLUNU UNUTTUM"

Sırada bekleyen yurttaşlardan biri pandemiyle beraber yoksulluğun daha da arttığını vurgulayarak şunları söylüyor: “Bir yıldır buradan alışveriş yapıyorum. Pandemi başladığından beri markete, pazara gidemez olduk. Burası daha önce de varmış da bizim haberimiz yoktu. Çevremdeki arkadaşlarımdan öğrendim. Maddi sıkıntıların üstesinden gelemiyorum. Marketten, pazardan ihtiyaçlarımı alamıyorum. Buradan meyve, sebze, yoğurt, yumurta alıyorum. Artık pazara gitmiyorum. Gidemiyorum.” 

"MECBUR OLMASAK BU KARDA..."

Sabah altıdan beri sıra beklediğini belirten bir yurttaş ise “3 senedir buradan alışveriş yapıyorum. Pazarın yolunu unuttum. Mecbur kalmasak bu karda kışta niye bekleyelim ki?” ifadelerini kullanıyor.

"AMBALAJI BOZULMUŞ ÜRÜNLER VAR BURADA"

Gıda bankacılığı yaptığını öne süren Gülenyüz Yaşamla Mücadele Ve Yardım Derneği Kurucu Başkanı Muharrem Çoban’ın iddiaları ise şöyle: “Tarihi yaklaşmış, ambalajı bozulmuş ürünler var burada. Bir gün kala büyük mağazalardan ürün alıyoruz. Tarihi geçince biz onları çöpe atıyoruz. Ayrıca yurttaşlardan da para almıyoruz, sadece bağış alıyoruz. 35 yasal üyemiz var, onun dışında da yardıma ihtiyacı olan herkese yardım ediyoruz.”

"ORADAN GIDA ALAMIYORUZ"

Bölgede kâğıt toplayarak geçimini sağlayan iki gencin anlattıkları ise Çoban’ın iddialarıyla çelişiyor. Gençler, “Bu ürünlerin o mağazada satışı oluyor. Tarihi geçmiş ürünler çöpe atılsaydı biz görürdük. Ayrıca bize herhangi bir yardım yapılmıyor dernek tarafından. Oradan gıda alamıyoruz” diyor.


 

Yaşam Haberleri