İstanbul Planlama Ajansı tarafından konu hakkında hazırlanan raporda İstanbul'un en pahalı ve en çok kira istenen ilçeleri belli oldu. Buna göre değerlendirmede "2000’li yıllarda İstanbul genelinde konut sunumunda yaşanan artışa rağmen, orta ve düşük gelir grubu için konut satın alımı imkansızlaştı." cümlesi yer aldı.
Ayrıca kent genelinde sunulan kiralık konutların da düşük ve orta gelir grubu için ödenebilir olma niteliğini kaybettiği ifade edildi.
DÜNYA GENELİNDE 1,6 ORANINDA ARTARKEN, İSTANBUL'DA 5,2 KAT ARTTI
2020 yılında etkisini gösteren Koronavirüs pandemisinin etkisi ile birlikte kira fiyatlarının artış gösterdiğine dikkat çekildi. 2020 ile 2022 arasında hemen hemen bütün ülkelerde artış gösterdiği ifadelerinin yer aldığı raporda, dünya genelinde kiraların artış oranının 1,6 olduğu ve İstanbul’da 5,2 kat arttığı bilgisi yer aldı.
Ayrıca 2019 senesinden itibaren son dört senede kira fiyatlarının en çok arttığı ilçeler de paylaşıldı. İşte kira fiyatlarının rekor seviyeye ulaştığı o ilçeler...
1) Üsküdar: Yüzde 961
2) Kağıthane: Yüzde 954
3) Beykoz: Yüzde 889
4) Başakşehir: Yüzde 879
5) Küçükçekmece: Yüzde 861
6) Eyüpsultan: Yüzde 804
Raporda yer alan diğer bilgiler arasında ise “Asgari ücrette yaşanan artış ve kira fiyatlarında yaşanan artış karşılaştırıldığında asgari ücret zamlarının kiralardan çok daha az arttığı görülüyor. Hane halkı bütçesine aşırı yük getirmeyen bir fiyat veya kira düzeyinde ve belirli standartlarda konut, ödenebilir konut olarak nitelendiriliyor." bilgileri yer alıyor.
Ayrıca hane halklarının, aylık gelirlerinin yüzde 30’undan az bir kısmını konut harcamalarına tahsis etmeleri durumunun oturdukları konutların hane halkı için ödenebilir olduğunu gösterdiği söyleniyor.
TÜİK verilerine göre ortalama hane halkı gelirinin 2023 senesinde yaklaşık olarak 13 bin TL olmakta. Bu oran düşünüldüğünde konut kredilerinden sadece ayda 100 bin TL üzeri geliri olanların, yani toplumun en çok gelir elde eden yüzde 5’inin faydalanabildiği görülmekte.
Ayrıca İPA tarafından 3 Ağustos – 1 Eylül 2023 tarihleri arasında bir araştırılma gerçekleştirildi. Bu araştırma 317 İstanbul sakini ile yapıldı. Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 84,7’si binalarında kentsel dönüşümün gerekli olduğunu düşünmekte. Kentsel dönüşümün gereksinim olduğunu düşünen katılımcıların %93,4’ünün 30 yıl ve üzeri olan binalarda yaşamakta olduğu ortaya çıktı.