İstanbul'daki taksicilerden tepki çeken zam talebi

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, indi-bindi ücretinin 100 TL'ye yükseltilmesine dair eleştirilerde bulunarak, İBB'den daha fazla zam talep edeceklerini belirtti.

UKOME'nin dün aldığı kararla İstanbul'da toplu ulaşım ücretlerine %13 zam yapılırken, taksilerde indi-bindi ücreti 90 TL'den 100 TL'ye, kilometre başına ücret ise 17,61 TL'den 20 TL'ye çıkarıldı. Toplantıda bu karara tepki gösteren Eyüp Aksu, taksi esnafı adına Pazartesi günü İBB'ye zam taleplerini ileteceklerini açıkladı.

Aksu, yaptığı açıklamada, "UKOME heyeti, esnafı göz ardı ederek yetersiz bir zam yaptı. Biz, hak ettiğimiz oranın yarısı kadar bir zam talebinde bulunacağız. İstanbul'da taksimetre ücretleri, toplu taşımaya kıyasla oldukça düşük ve ucuz. Bu durumun düzeltilmesi için İBB'ye tekrar başvuracağız" dedi.

“İNDİ-BİNDİ ÜCRETİ EN AZ 110 TL OLMALIYDI”

Taksici Mevlüt Çevik, müşterilerin zaten genellikle indi-bindi için 100 TL verdiğini belirterek, zam beklentilerinin %50 olduğunu söyledi. Taksici Şemsettin Akgöze ise, "İndi-bindi ücreti en az 110 TL olmalıydı. Bu şekilde maliyetleri karşılamıyor" dedi.

UKOME’nin 25 Temmuz’da gerçekleştirdiği toplantıda, toplu ulaşım ücretlerine %13, taksimetre ücretlerine ise ortalama %16,55 oranında zam yapılmıştı. Taksimetre açılış ücreti 24,55 TL’den 30 TL’ye, kilometre başına mesafe ücreti 17,61 TL’den 20 TL’ye, saatlik zaman tarifesi 195,63 TL’den 235 TL’ye, kısa mesafe (indi-bindi) ücreti ise 90 TL’den 100 TL’ye çıkarıldı. Aksu, bu zamların yeterli olmadığını belirterek, Pazartesi günü İBB'ye yeniden zam talebinde bulunacaklarını ifade etti.

"UKOME HEYETİ DALGA GEÇER GİBİ ZAM YAPTI"

Eyüp Aksu, "Maalesef memnun değiliz. UKOME toplantısında toplu ulaşım hizmetlerine yüzde 13 zam yapıldı, ortalama taksimetre ücretlerine ise 16.55 oranında zam yapıldı. Gerçekten hayretle karşıladık. UKOME heyeti esnafı hiçe sayarak dalga geçer gibi zam yaptı. Şimdi taksici esnafımızın giderlerine yüzde 70 oranında zam yapılırken bu görülen haksızlık karşısında esnafımızla tekrar toplantı yapacağız" dedi.

YÜZDE 30 ZAM TALEP ETMİŞTİK

Aksu, “İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’ne en az yüzde 30 oranında zam yapılmasını talep etmiştik. 81 ile nazaran en ucuz taksimetre ücretleri İstanbul’da" ifadelerini kullandı.

“PAZARTESİ GÜNÜ TALEBİMİZİ İLETECEĞİZ"

Toplantıdaki tepkisini de anlatan Aksu, “ Kontak kapatabiliriz gibi bir ifade kullanmadım, komisyonda kullandığım ifade şu; ‘Çok komik, çok az zam vererek bizi kontak kapatmaya teşvik etmeyiniz dedim komisyonda. Biz kontak kapatmayız yetkili kurumlardan tekrar tarife değişikliği talebimizi Pazartesi günü yapacağız" dedi.

Taksici Mevlüt Çevik, “Bu zam mı? Müşteriler zaten indi-bindi için 100 lira veriyordu. Ben şoförüm, benim için pek bir şey değişmedi. Beklentimiz %50 zamdı. Şu anda bu zam yetmiyor. İşler de azaldı, iş yok. Şimdi tamamen duracak” diye konuştu.

"110 LİRA OLMALIYDI"

Taksici Şemsettin Akgöze ise, “Memnun değiliz, bu zam yetersiz. Bugün bir bakım için bile 6-7 bin liradan aşağı çıkamıyoruz. İndi-bindi ücreti en az 110 lira olmalıydı. Şu an bu ücret kurtarmıyor, yakıt fiyatları ne kadar arttı. Müşteri indi-bindide ufak tefek kalıyor, çalıştığımız süre azalıyor" dedi.

Gündem Haberleri