Ispartalıların mağduriyeti devam ediyor: Zarar ne zaman karşılanacak?

Isparta’da 3 Şubat günü başlayan kar yağışı sonrası çeşitli bölgelerde 7 güne varan elektrik kesintilerini, birinci gününden itibaren kamuoyuna taşıyan İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, yaşanan felaketin de sebep olanlarım da peşini bırakmıyor. Milletvekili Cesur, oluşan zarara karşılık vatandaşa tazminat ödenmesi ve afete sebep olan denetim eksiklikleri üzerine sorular yöneltti. 

GÜNBOYU - VOLKAN AKSU

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e kesintilerle ilgili yeni bir soru önergesi veren Milletvekili Cesur, bu defa da oluşan zarara karşılık vatandaşa tazminat ödenmesi ve afete sebep olan denetim eksiklikleri üzerine sorular yöneltti. 

BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ

İYİ Partili Aylin Cesur, Isparta’nın afet bölgesi ilan edilmesi ve vatandaşlarımızın zararlarının devlet tarafından üstlenmesine yönelik verdikleri kanun tekliflerinin AKP ve MHP tarafından gündeme alınmaması ve Isparta’da yaşanan elektrik kesintilerinin tüm boyutları ile araştırılması tekliflerinin de yine AKP ve MHP tarafından reddedilmesi üzerine Bakan Dönmez’e “Madem her teklifimizi reddettiniz, peki oluşan zararı nasıl gidermeyi düşünüyorsunuz?” diye sordu.

Enerji ve elektrik dağıtım firmasına yönelik herhangi bir tazminat işleminin kamuoyuna yansımadığına dikkat çeken Milletvekili Cesur, “Sadece 1 aylık elektrik fatura ertelemesi gibi bir uygulamanın, vatandaşlarımızın yaşadığı sıkıntılara çözüm olmayacağı açıktır.” ifadelerine yer verdi. Kesintilerden sonra yaşanan süreç hakkında Bakan Dönmez’e 10 adet soru ileten Milletvekili Cesur, sorularıyla yönetimsel hatalara da tek tek dikkat çekti.

İşte Milletvekili Cesur’un, Bakan Dönmez’i sıkıştıracak ve Isparta’ya yatırım yapmaya zorlayan soruları:

1- Isparta’da elektrik faturalarının ertelenmesi durumunda kilowatt saat ücretlendirilirken kilowatt saat tüketim kademelendirilmesinde farklılıklar oluşmakta mıdır? Erteleme durumunda 2 aylık fatura birlikte kesileceği için, vatandaşlarımızın 2 aylık tüketimi artacağı ve artışla da, kademe fiyatlandırması farkından dolayı ödeyeceği ücretler de artacak mıdır?

2- 6446 sayılı Kanunun 15. Maddesinde geçen, “Elektrik dağıtım şirketlerinin denetimi ise Bakanlık tarafından yapılır” ifadesi ve hadisenin boyutları göz önüne alındığında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, denetlemeden sorumlu olduğu üzere, 2013’teki özelleştirmeden bu yana ne sıklıkta ve hangi tarihlerde denetleme yapmıştır? Isparta bölgesinde ne gibi bulgulara ulaşılmıştır? 

3- TEDAŞ veya EPDK’nın Isparta’yla ilgili herhangi bir denetleme raporu var mıdır? Yoksa neden yoktur? Var ise bu raporlar kamuoyu ile paylaşılacak mıdır? Elektrik kesintilerine sebep olan sorunlar neden öncesinde tespit edilememiştir? Tespit edilmiş ve raporlarda yer almışsa, neden gereği yapılmamıştır?

4- Yaşananlar ve sonrası ile ilgili bakanlık bir çalışma ve inceleme başlatmış mıdır? Eğer bir inceleme başlatıldıysa, araştırma süreci ne durumdadır ve kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?

5- Isparta’daki elektrik kesintilerinin bütün yönleriyle araştırılmasına yönelik teklifimizin TBMM’nde, içinde bulunduğunuz iktidarın bir parçası olan AK Parti ve MHP tarafından reddedildiği göz önünde bulundurulduğunda, eğer sorumluların ve ihmallerin tespit edilmesi yönünde Bakanlık da bir inceleme yapmıyorsa, böylesi bir araştırmanın yapılmamasının gerekçeleri nelerdir?

6- Bu ölçekte bir zarar oluşmuş, devletin ileri gelenleri, iktidar partisi mensupları ve elektrik dağıtım şirketi olayı “afet” olarak tanımlamışken, Isparta’nın hala afet bölgesi ilan edilmemesinin gerekçeleri nelerdir?

7- AK Parti ve MHP oyları ile reddedilen araştırma önergemizde de teklif ettiğimiz üzere vatandaşlarımızın zararlarının karşılanması gerekmektedir. Önergemiz, Ak Parti ve MHP grubu tarafından reddedildiğine göre, vatandaşlarımızın zararları kim tarafından, nasıl karşılanacaktır? Bakanlık bu konuda üzerine düşeni yapmayı düşünmekte midir? Yoksa, vatandaşlarımızla elektrik dağıtım şirketi yıllarca sürecek davalarda baş başa ve yalnız mı bırakılacaktır? Böylesi bir durumda vatandaşlarımızın tazminatlarını alamayacak olmasından bakanlık ve hükümet sorumluluk duymayacak mıdır?

8- Devlet, hükümet ve belediyenin Isparta’da yaşananlara karşı yeterli önlem aldığını düşünmekte misiniz? Meteorolojinin kar yağışına karşı uyarmasına rağmen gerekli önlemler neden alınmamıştır?

9- Olayın tekrar yaşanmaması adına Isparta Belediye Başkanlığı’na, Isparta Valiliği ve ilgili kurumlarına, bundan sonra Isparta’da yaşanabilecek kar yağışlarına karşı gerekli hazırlıkların yapılması ve önlemlerin alınması konusunda tarafınızdan herhangi bir uyarı yapılmış mıdır? Yapılmadıysa, yapılacak mıdır? Yeniden hazırlıksız yakalanma ve koordinasyonsuzluk sorunlarına karşı ne gibi tedbirler alınacaktır?

10- 2013 yılında özelleştirilen elektrik dağıtımından sonra elektrik hatlarında gerekli bakımlar ve modernleştirmelerin yapılmadığı, bu sebeple hatlarda kopmalar ve direklerde yıkılmalar olduğu ve yaşanan felakete gerekli yatırımların yapılmaması ve ihmallerin sebep olduğu göz önünde bulundurulduğunda, Bakanlık mevcut elektrik dağıtım şirketi ile çalışmaya devam edecek mi? Özelleştirilmiş elektrik dağıtım şirketi yeniden kamulaştırılacak mıdır veya sözleşme iptali olacak mıdır?

İlgili Haberler

'İkinci bir Isparta vakası olsun istemiyoruz'

Ekonomi Haberleri