Cinsiyet eşitliğinde açık ara dünya birincisi sırasından yer alan İzlanda’da kadınlar ve non-binary’ler (ikili cinsiyet sınıflandırmasının dışındakiler), ücret eşitsizliği ve cinsel şiddeti protesto etmek için yarın bir günlük iş bırakma kararı aldı.
Başbakan Katrin Jakobsdottir de katılacağı grevde, organizatörler, balıkçılık sektörü çalışanları, öğretmenler, hemşireler eşlik edecek. Kadınlar grevin, ülkede süregelen cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğine ve cinsel şiddete dikkat çekmek için toplumu durma noktasına getireceğini umuyor.
48 YIL ARADAN SONRA İLK!
İzlanda'da son kadın grevi 1975 yılında yapılmış, İzlanda dilinde 'kvennafrí' (kadınların boş günü) olarak kavramsallaştırılan grev kapsamında İzlandalı kadınlar tüm gün iş bırakmıştı. Tam olarak 48 yıl önce yapılan greve katılanlar, grevin temel talebinin aradan geçen yarım yüzyıla rağmen hâlâ karşılanmadığının altını çiziyor.
“KADINLARLA DAYANIŞMA GÖSTERMEK İÇİN BUNU YAPIYORUM”
İzlanda Başbakanı Jakobsdóttir, greve destek olacağını dile getirerek, başbakanlık ofisi çalışanlarının da greve destek olmasını beklediğini belirtti. Jakobsdóttir "Her şeyden önce İzlandalı kadınlarla dayanışma göstermek için bunu yapıyorum" dedi.
25 BİN KİŞİNİN KATILMASI BEKLENİYOR
Öte yandan, Reykjavik şehir merkezinde yapılacak olan greve, en az 25 bin kişinin katılması ve çok daha fazlasının da ülke çapında düzenlenecek 10 etkinliğe katılması öngörülüyor.
CİNSİYET EŞİTLİĞİ KONUSUNDA 14 YILDIR DÜNYA ŞAMPİYONU!
Cinsiyet eşitliği konusunda küresel bir lider olarak kabul edilmesine ve 2023 Dünya Ekonomik Forumu'nun küresel cinsiyet uçurumu sıralamasında üst üste 14. kez zirvede yer almasına rağmen, İzlandalı kadınlar bazı mesleklerde hala erkeklerden yüzde 21 daha az kazanıyor ve kadınların yüzde 40'ından fazlası cinsiyete dayalı veya cinsel şiddete maruz kalıyor.
Grev organizatörleri ayrıca temizlik ve bakıcılık gibi geleneksel olarak kadınlarla özdeşleştirilen işlere gereken değerin verilmediğini ve bu işlere düşük ücret ödenmeye devam edildiğini belirtti.
1975 GREVİNDE NE OLMUŞTU?
1975 İzlanda Kadın Grevi, ülkede tarihi bir toplumsal eylem ve feminizm hareketinin önemli bir dönüm noktası olmuştu. 24 Ekim 1975 tarihinde yapılan ve Kadın Derneği’nin (Kvenfélagasamband Íslendinga) örgütlediği grev, İzlanda’da kadın haklarının ve eşitliğin vurgulanmasının bir yolu olarak gerçekleştirildi.
Greve katılan İzlandalı kadınlar, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ücret eşitsizliğine ve kadınların iş hayatında temsil edilmeyişine dikkat çekmek için iş yerlerinden evlere kadar her yerde eyleme yaptı; işyerlerinde, okullarda ve evlerde çalışmayı reddetti.
1975 İzlanda Kadın Grevi, ülkedeki kadın haklarına yönelik reformların hızlanmasına katkı sağladı. Grevden beş yıl sonra, 1980’de, Vigdís Finnbogadóttir “dünyanın ilk demokratik olarak seçilen kadın başkanı” oldu.