Dolmasından kızartmasına, salatasından kavurmasına birçok yemeği yapılır. Kabak çiçeği mevsimi yazdır. Özellikle temmuz ve ağustos aylarında Ege, Akdeniz sahillerindeki restoranlarda kabak çiçeği dolmasının tadına bakabilirsiniz.
Kabak çiçeği sadece benzersiz lezzeti ve çeşit çeşit yemekleriyle ünlü değil. Sağlık açısından da kabak çiçeği faydaları saymakla bitmiyor.
- Besleyicidir
A, C ve çeşitli B vitaminleri, potasyum, magnezyum, fosfor, bitkisel protein, nişasta, demir, bakır, folat ve çinko içeren kabak çiçeği; bu özellikleriyle oldukça besleyici bir besindir.
Lif açısından zengin olan bu yiyecek aynı zamanda bağırsak dostudur.
- Bağışıklığı Güçlendirir
Kabak çiçeği içeriğindeki C vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendirir. Düzenli tüketildiği takdirde vücudun C vitamini ihtiyacını karşılar ve hastalıklardan korunmaya yardımcı olur.
Muhteviyatı düşünüldüğünde sağlık açısından harika bir besindir.
İçeriğindeki A Vitamini (beta karoten), çinko ve C vitamini sayesinde doğal bir antioksidandır.
Vücudu temizler ve kanser oluşumunu engeller.
Kabak antienflamatuar bir besindir, vücutta iltihap oluşumunu önler.
- Soğuk Algınlığına İyi Gelir
İçeriğindeki C vitamini sayesinde soğuk algınlığı hastalığında virüslerle savaşır.
Göğsü yumuşatır, öksürük şikayetini azaltır ve boğaz ağrılarına iyi gelir.
- Göz Sağılığını Korur
İçeriğinde beta karoten ve luteini sayesinde göz hastalıklarını önlemeye yardımcıdır. Özellikle A vitamini göz sağlığı için çok önemlidir.
Gözlerin ışık değişimlerine uyum sağlamasına katkıda bulunur.
Gözleri nemli tutar, günümüzde uzun saatler bilgisayar karşısında vakit geçirmek zorunda olan kişilerin en önemli sorunlarından biri olan göz kuruluğunu önler.
Sağlıklı bir retina sağlar, gece körlüğünü engeller.
Düzenli tüketildiğinde yaşlanmanın yol açtığı katarakt riskini azaltır.
- Kalp Sağılığını Korur
Kabak, yüksek miktarda su ve karbonhidrat içerir.
Kabak çiçeği, sakız kabaklar gibi düşük yağ oranına sahiptir.
Bu özelliği sayesinde kalp sağlığını korur. Ayrıca kolesterolü düşürür.
Kabak çiçeğinde bulunan pektin lifi, kalp rahatsızlıklarına neden olan iltihaplanmayı azaltır.
Kan şekerini düşürür, obezite ve insülin direncine karşı korur.
- Kemik Yapısını Korur
İçeriğindeki fosfor kemik ve dişlerin korunmasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Özellikle büyüme çağında sağlıklı kemiklere sahip olmaya yardımcı olur.
Ayrıca yine içeriğindeki kalsiyum kemiklerin aşınmasını ve yıpranmasını önler.
Düzenli tüketildiğinde kemik erimesi riskini azaltarak kemikleri güçlendirir.
- Sindirime Destek Olur
Bağırsak dostu sebzeler listesinde birinciliği elden bırakmayan kabağın çiçekleri de hem bağırsak hem de mide sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Lif bakımından zengin bir besin olan kabak çiçeği, bağırsakların sağlıklı çalışmasına yardımcı olur, kabızlık sorununu giderir.
Bağırsakların yumuşamasını sağlar, basur rahatsızlığına iyi gelir.
Sızdıran bağırsak sendromunun etkilerini azaltır.
- Doğurganlığı ve Cinsel Gücü Artırır
Yapılan araştırmalar folat alımı düşük olan erkeklerin hatalı kromozomal yapıya sahil spermlere sahip olduğunu ortaya koymaktadır.
Kabak çiçeği vücudun sağlıklı sperm üretebilmek için ihtiyaç duyduğu B9 vitamini (folat) açısından zengindir.
Kadınlarda ise vajinal akıntıyı önler.
- Kan Yapıcıdır
C vitamini açısından zengin olan kabak çiçekleri bu özelliği ile kan hücrelerini korur ve demir emilimini hızlandırır.
- İdrar Söktürücüdür
İdrar söktürücü özelliğine sahip olan kabak çiçeği aynı zamanda idrar tutukluğunun giderilmesine yardımcı olur.
Mesane ve böbrek iltihaplarını yok eder, prostat rahatsızlığındaki şikayetleri azaltır.
- Zihni Açar ve Sakinleştirir
İyi bir detoks besini olan kabak çiçeği vücudu toksinlerden arındırır.
Zihni açar ve vücudu sakinleştirir.