9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar, prim şartlarını karşılayarak EYT yasası ile emekli olma şansına sahipken, 9 Eylül 1999 ila 30 Nisan 2008 tarihleri arasında çalışmaya başlayanlar, erken emeklilik avantajını kaçırmanın yanı sıra 1 gün için 17 yıl fazladan çalışıyor.
Kademeli emeklilik konusunda henüz bir çalışma olmamasına rağmen, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, erken emeklilik bekleyen milyonlarca kişi için umut kapısı bırakarak, "Sosyal güvenlikle ilgili şu anda bir çalışmamız yok. Bu gelecekte olmayacak anlamına gelmiyor" açıklamasında bulundu.
Bununla birlikte, bazı kişiler hala mahkeme yoluyla EYT'li olmanın önünü açabiliyor. Taleplerini dile getirenler, kademeli emeklilikle erken emekli olma isteğini sürdürürken, Sosyal Güvenlik Mevzuatı'na ilişkin önemli bir detay da Yargıtay'dan gelen emsal bir kararla ortaya çıktı.
ÖNCE SGK’YA BAŞVURU DAHA SONRA DAVA
İş Mahkemeleri Kanunu'na göre, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na ilişkin konularda dava açmadan önce başvurulması gereken bir adım olduğunu belirtildi. Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurulmadan açılan davaların reddedildiği ve sigorta girişinin tesciline dair davalarda da benzer bir sürecin geçerli olduğu ifade edildi.
YARGITAY NE KARAR VERDİ?
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi'nin 2023/10442 ve 2023/9228 sayılı kararı, bir işçinin işvereninin sigorta primlerini yatırmadığını öğrenmesi üzerine açtığı dava sonucunda iş mahkemesinin verdiği kararı bozdu. İşçi, çalıştığı işyerindeki sigorta başlangıç tarihini 14 Kasım 1997 olarak talep etti ve iş mahkemesi bu talebi kabul ederek işçinin o tarihte 1 gün çalıştığına hükmetti.
Yargıtay, iş mahkemesinin verdiği kararı doğrulamış ve SGK'nın temyiz başvurusunu reddetmiştir.
Yargıtay'ın verdiği karara göre, bu tür davaların çözümünde ilk adım olarak SGK'ya başvurulması gerektiği ifade edildi. SGK'nın ret kararına karşı kesin süre içinde başvurulması ve gerekli şartların yerine getirilmemesi durumunda davanın reddedilmesi gerektiği, şartların sağlanması halinde ise davanın esasına geçilerek karar verilmesi vurgulandı.