AKP''nin Meclis''te görüşmelerine başlanan sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesini öngören kanun teklifine göre bazı kadrolara geçen çalışanların maaşında düşüş yaşanacak. Yayımlanan analizde, “Sözleşmeli bilişim personeli, mahalli idarelerde görevli sözleşmeli personel ve özel mevzuatına dayalı olarak çalıştırılan sözleşmeli ücretlerinde kadroya geçmeleri halinde azalacaktır. Bu kadroya ilişkin bilgilerin bütçeye ek yük getirmeyeceği değerlendirilmektedir” ifadelerine yer verildi.
9 maddelik teklifin görüşmeleri, usul tartışmasıyla başladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, “Seçim dönemine girdik artık, bu dönemde önemli kanunlar geliyor” dedi. Teklifle ilgili kendilerine etki analizi sunulmadığını ve teklifin ne kadara mal olduğu ile ilgili bir bilginin paylaşılmadığını dile getiren Kuşoğlu, “Burada zikredilenler dışında da birçok kurumdan çok fazla talep var. Olanları da değerlendirmek, hiç olmazsa acele etmeyelim. Bu konuları da değerlendirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
"YAPACAKSAK DOĞRU DÜRÜST YAPALIM"
İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz ise kamudaki mağduriyetin tamamının teklifle giderilmediğine dikkat çekerek, “Yapacaksak, doğru dürüst bir şey yapalım. Biraz gecikmeli çıksın. Ama vermediğimize ne için vermediğimizi, verdiğimizi de niye verdiğimizi kamuoyuna açıklayalım” önerisinde bulundu.
İMAMLARIN KADROYA GEÇMESİNİN MALİYETİ 77 MİLYON LİRA
AKP, milletvekillerine teklifle ilgili yapılan etki analizini de sundu. Etki analizine göre; Diyanet İşleri Başkanlığı’nda vekil olarak görev yapan 1710 imam, hatip, müezzin, kayyım bulunuyor. Vekil olarak görev yapanların 8 bin 486 lira, kadrolu olarak görev yapanların 12 bin 250 lira maaş aldığı belirtilen analizde, bunların kadroya alınması sonucunda kamuya maliyetin yıllık 77 milyon 237 bin 280 lira olacağı belirtildi.
BU MESLEKLERİN MAAŞI DÜŞECEK
Yayımlanan etki analizinde “Sözleşmeli bilişim personeli, mahalli idarelerde görevli sözleşmeli personel ve kurumların özel mevzuatına dayalı olarak çalıştırılan sözleşmeli personelin ücretlerinde kadroya geçmeleri halinde düşüş olacaktır. Bu personelin kadroya geçmesinin bütçeye ilave yük getirmeyeceği değerlendirilmektedir” denildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünde solist sanatçı ve sanatçı ile sahne üstünde ve sahne gerisinde ihtiyaç duyulan hizmetlerde görevlendirilen 2 bin 495 personel de kadroya geçiriliyor. Analize göre, bu personelin kadroya alınmasının kamuya yıllık maliyeti net 243 milyon 331 bin 302 lira olacak.
Sağlık Bakanlığı’nda açıktan vekil olarak ebe ve hemşireler de kadroya girecek. Bu statüde istihdam sayısı 790 kişi. Kadroya alınmasının yıllık maliyeti ise 22 milyon 150 bin 292 lirayı bulacak.
Teklifin toplam maliyeti ise 342 milyon 718 bin 874 TL olacak.