Kapari nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir?

Türkiye'de Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilen kapari, farklı isimler ile de anılmaktadır. Gebre otu olarak da adlandırılan kapari Capparaceae ailesine aittir. Dikenli bir bitki olan kaparinin içeriğinde ise sayısız fayda bulunmaktadır. Bunun yanış sıra kalsiyum içeriği ile kemik sağlığına da iyi geldiği bilinmektedir. Kaparinin faydaları nedir? İşte detaylar…

Kapari Nedir?

Kaparinin anavatanı Asya’dır. Tohum olarak kendiliğinden yetişir. Yuvarlak ve etli bir yapıdadır. Ortalama 150 ila 200 yıl arasında yaşayabilir. Karga kavunu, keper, gebere, kepere, kedi tırnağı, geber otu ve Hint hıyarı olarak da adlandırılabilir. Türkiye’de ise Ege ve Akdeniz gibi ılıman bölgelerde yetiştirilir. Kaparinin turşusu ve reçeli yoğun olarak tüketilir. Bunun yanı sıra baharat ve garnitür olarak da kullanılabilir.

Kapari Faydaları:

Kapari meyvesi sağlık için pek çok faydayı içinde barındırmaktadır. B12 vitamini, A vitamini, K vitamini, E vitaminin yanı sıra niasin ve lif içeriği de bulunan kapari zengin bileşenlere sahiptir. Bu yüzden kaparinin faydaları halk arasında da son dönemlerde merak edilen konular arasında yer almaktadır. İşte kaparinin bilinmeyen faydaları:

İçeriğinde flavonoid maddesini bulunan kapari doğal bir antioksidandır. Bu yüzden vücutta yer alan serbest radikallerin idrar ile dışarıya atılmasında yardımcı olur. Antioksidan içeriği ile yaşlanmanın da etkilerini azaltır.

  • Lif açısından zengindir. Sindirim sistemini düzenler.
  • Turşu hali ile tüketildiğinde tokluk hissini arttırır. Vücuda direnç katar.
  • Magnezyum ve kalsiyum deposudur. Kemik gelişimini destekler.
  • Demir içeriği sayesinde sağlığa faydalıdır.
  • B vitamini içeriği de yüksel olan kapari, saç sağlığı için de çok faydalıdır.

Şifalı Bitkiler Haberleri