Karalahananın faydaları nelerdir?

Karalahana, içeriğinde bol miktarda C vitamini bulunduran ve antioksidan içeren kış sebzesidir. İçerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle sağlığa çok faydalı olan sebze, bulundurduğu yüksek lif miktarı ile sindirim sistemini destekler ve düzenler. Karalahananın faydaları nelerdir? İşte tüm detaylar...

Turpgiller familyasının bir üyesi olan koyu yeşil yapraklı bitki, sonbahar ve kış aylarında yetişmektedir. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının yaşandığı kış aylarında tüketilmesi enfeksiyon oluşumunu önler ve hastalıklara karşı koruyucu kalkan oluşturur.

Birçok farklı çeşidi bulunan sebze, dünyada da yayın olarak kullanılmaktadır. Besleyici özelliği taşımasının yanında vücuda karşı pek çok faydası bulunmaktadır. Karalahananın faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Metabolizmayı hızlandırır
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Vücutta enfeksiyon oluşumunu engeller
  • İçerdiği beta karoten ile göz sağlığını koruyucudur
  • Kalsiyum açısından zengindir ve kemikleri güçlendirir
  • Antioksidan özelliği ile cildi korur ve yaşlanmayı geciktirir
  • Yüksek lif değer ile sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler
  • Düzenli tüketildiğinde kalp ve damar hastalıklarına karşı etkilidir
  • Astım, romatizma, safra kesesi gibi hastalıklara fayda sağlar
  • Stresi azaltır ve depresyona fayda sağlar
  • Kas onarımını hızlandırır ve kasları güçlendirir
  • Kırmızı kan hücrelerinde artış sağlar
  • Kansızlık sorunlarına karşı fayda sağlar
  • Kanser hücrelerinin oluşumu engeller

KARALAHANA SUYUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Kaynatılıp sıvı halde de tüketilebilen sebzenin suyunun da birçok faydası bulunmaktadır. Karalahana suyu; cilt ve saç köklerini besler, mide ve bağırsak ülserine iyi gelir, bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu toksik maddelerden arındırır, idrar söktürücüdür, yağ yakımını hızlandırır ve kilo vermeyi destekler.

Karalahananın suyunun hazırlanması oldukça basit ve pratik bir şekilde yapılmaktadır. İlk olarak 1 litre su kaynatılıp, kaynayan suyun içerisine 8 veya 10 adet yaprak atılmalıdır. Arkasından yaklaşık 7-8 dakika kadar haşlanmalı ve haşlanan yapraklar süzgeçten geçirilmelidir. Hazırlanan suyu sabahları aç karnına soğuk veya sıcak olarak tüketilmelidir. Düzenli olarak tüketildiğinde vücuda pek çok faydası bulunmaktadır. Ancak, ölçülü bir şekilde tüketilmeli ve aşırı tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır. Aşırı tüketildiği durumlarda vücuda zarar verebilir.

Şifalı Bitkiler Haberleri