Küresel piyasalar, bu hafta ABD'de açıklanacak enflasyon verisine odaklanmış durumda. Geçen hafta, ABD'de hızla artan resesyon kaygıları küresel piyasalarda sert satışlara yol açtı, ancak sonrasında bir miktar toparlanma yaşandı.
Bu dalgalı seyir, yatırımcıların temkinli yaklaşımını sürdürdüğünü gösterdi. Analistler, önümüzdeki günlerde açıklanacak enflasyon verisinin, piyasaların gelecekteki yönünü belirlemede kritik bir rol oynayacağını vurgulandı.
Geçtiğimiz hafta ABD'deki resesyon endişeleri nedeniyle küresel piyasalarda yoğun bir satış baskısı yaşandı, ancak sonrasında piyasalarda kısmi bir toparlanma görüldü.
ABD'de açıklanan istihdam verileri, resesyon endişelerini artırarak risk algısını yükseltti. Ancak Fed yetkililerinin yaptığı "güvercin" açıklamalar ve işsizlik maaşı başvurularının azalması, piyasalarda bir nebze rahatlama sağladı.
İşsizlik maaşı başvurularındaki düşüş, iş gücü piyasasındaki durumun biraz daha iyimser bir tablo çizmesine katkıda bulundu. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, ekonomide zayıflama belirtileri olmasına rağmen henüz resesyon işaretlerinin belirgin olmadığını belirtti. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin ise iş gücü piyasasındaki soğumanın daha çok işe alımlardaki yavaşlamadan kaynaklandığını ifade etti.
ABD'de 10 yıllık tahvil faizleri geçen hafta yüzde 3,66'ya kadar düşüp daha sonra tekrar yüzde 4 seviyesinin üzerine çıkarken, dolar endeksi hafif bir gerileme gösterdi. Altının ons fiyatı ise tahvil faizlerindeki artışın etkisiyle düşerken, petrol fiyatları Orta Doğu'daki gerilimler nedeniyle yükseldi.
Bitcoin, resesyon endişeleriyle değer kaybettikten sonra tekrar yükselişe geçti.
GÖZLER YURT İÇİ PİYASALAR ÖDEMELER DENGESİ VERİLERİNE ODAKLANDI
Yurt içi piyasalarda gözler bu hafta açıklanacak ödemeler dengesi verilerine çevrildi. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi geçen haftayı yüzde 5,40'lık bir düşüşle 9.907,38 puandan tamamlarken, dolar/TL kuru bir önceki kapanışa göre yüzde 0,9 artarak 33,4950 seviyesine yükseldi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Üçüncü Enflasyon Raporu tanıtım toplantısında, 2024, 2025 ve 2026 yıllarına ilişkin enflasyon tahminlerinde herhangi bir değişiklik yapılmadığını açıkladı. Karahan, "2024 sonunda enflasyonun yüzde 38'e gerilemesini, 2025 ve 2026 yıllarında ise sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyelerinde olmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Bu hafta pazartesi günü iş gücü istatistikleri, salı günü ödemeler dengesi ve konut satışları, perşembe bütçe dengesi ve cuma günü konut fiyat endeksi ile piyasa katılımcıları anketi gibi önemli veriler izlenecek.