Aslında bir çeşit asma türü olan karabiber, Piperaceae ailesindendir ve baharat halinde kurutulan, meyvesi için yetiştirilen bir türdür. Yaklaşık 700 farklı türü olan bir bitki çeşididir. Hindistan''a özgü bir baharattır ve tropik bölgelerde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Karabiber, geçmişten günümüze hem ilaç olarak kullanılmış hem de yemeklere lezzet katmıştır. Biberin henüz yeşil olan ve olgunlaşmayan demetlerinden üretimi yapılmaktadır. Karabiber taneleri toplandıktan sonra bir süre sıcak su içerisinde haşlanır. Böylelikle dış kabuğu incelir ve kurutma aşamasında siyah rengini alması kolaylaşır. Daha sonra kurutma işlemi de gerçekleştirilir ve dış çeperi buruşuk bir hal alır. Tane karabiber olarak kullanılabileceği gibi bu aşamadan sonra isteğe göre bir değirmende öğütülerek toz halde de kullanılması mümkündür.
Karabiberin kalorisi ve besin değeri
Karabiberin 100 gramı yaklaşık 250 kalori içermektedir.
1 gramında 3 kalori bulunur. Yaklaşık 1-2 gram kadar yemeklerde kullanılmaktadır.
Protein içerek bir besindir. 100 gramında yaklaşık 10 gr protein barındırır.
Lif açısından zengindir.
Demir, kalsiyum ve magnezyum içerir.
Potasyum, fosfor, sodyum, çinko açısından zengindir.
C vitamini açısından oldukça zengindir.
Vitamin değerleri yüksektir. A vitamini türevleri, E vitamini, D vitamini türevlerini ve K vitamini içermektedir.
Tiamin, niasin, riboflavin bileşenleri içeriğinde bulunmaktadır.
B6 ve B12 vitamini içerir.
Kafein ve kolesterol içermez.