Bitkilerin Profesörü Aysun Bay Karabulut, Türkiye’de de yaygın olarak birçok dağlık alanda kendiliğinden yetişen Kenger bitkisinin yararlı olduğu hastalıklara değindi. Kengerin Batı Asya’nın ılıman bölgelerine özgü bir tıbbi bitki olduğunu ifade eden Karabulut, Mayıs ayında çiçekleri açan kenger otunun, damarlı, beyazımsı tüylü ve gövde yaprakları sapsız bir bitki tüsü olduğunu belirtti.
Karabulut, Türkiye’nin hemen her yerinde dağlık kesiminde yetişen kengerin özellikle Kıbrıs, Mısır, İran, İsrail, Ürdün, Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan gibi bölgelerde doğal olarak bulunduğunu da söyledi.
Kenger bitkisinin çiçek, yaprak, tohum ve saplarının gıda kaynağı olarak kullanıldığını belirten Prof. Dr. Karabulut, “Orta Doğu'da, genç ve henüz gelişmemiş çiçek tomurcukları enginar kalpleri gibi yerel pazarlarda satılır. Oldukça aranan lezzetli bir üründür. Kurumuş bitkinin kök kısmı çıkarılır ve ortaya çıkan kök çapraz biçiminde kesilir. Kesilen köklerden beyaz süt akar. Köklerden akan sütler sakız kıvamına gelir, böylece kenger sakızı elde edilir. Ülkemizde, Orta Doğu, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz Bölgesi ve Ege Bölgesinde sıklıkla görülür. Halk tarafından kenger genellikle taze dallarının kabukları soyularak tüketilir. Gövdenin kesilmesi ile çıkan sütten kenger sakızı hazırlanır. Akdeniz bölgesinde olgunlaşan başlar kavrulup öğütülerek kenger kahvesi yapılır” ifadelerine yer verdi.