Kerevizin faydaları nelerdir?

Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir sebze olan kerevizin sağlığa oldukça faydaları vardır. Bu faydaları sizler için araştırdık...

Kerevizin faydaları

Kereviz yüksek su oranına sahip, az karbonhidrat ve nispeten yüksek miktarda posa bulunduran bir sebzedir. Alkali bir sebze olan kerevizin, vücudun pH oranının korumasına yardımcı olabileceği düşünülmektedir.

Kereviz, yüksek su ve posa içeriği sayesinde sindirim sistemini destekleyebilir. Yüksek su içeriği, çözünmeyen posa ile birleştiğinde, bağırsak hareketlerini kolaylaştırmaktadır.

Kerevizin antioksidan ve iltihap önleyici özellikleri kandaki oksidatif stresi ve iltihaplanmayı önleyerek kardiyovasküler hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

Kerevizin kandaki kolesterol miktarını dengeleyip tansiyonu kontrol altına almaya yardımcı olduğu iddia edilmektedir.

Kerevize özel kokusunu veren fitalid, kandaki stres hormonunu azaltıp damarları gevşetip kan dolaşımını rahatlatabilir ve kolesterolü düşürebilir.

Kerevizin karaciğeri koruduğu düşünülmektedir. Bu nedenle siroza dönüşebilme riski olan Hepatit B ve C hastalarının kerevizi haftada en az bir kez tüketmeleri önerilmektedir.

Hayvanlarda yapılan araştırmalar, kerevizde bulunan luteolinin, pankreas kanseri hücrelerinin büyümesini engellediğini ve meme kanseri oluşumunu geciktirdiğini göstermektedir. Kerevizde bulunan apigenin adlı bileşik, kanser hücrelerini engellemektedir. Kereviz, kronik oksidatif stres ve iltihaplanmaya karşı koruyucu etkisi ile birçok kanser türünü önlemektedir.

Yapılan çalışmalarda kerevizde bulunan apium molekülünün mide zarını iyileştirdiği ve mide salgılarını modüle ettiği gözlenmiştir.

İyi bir K vitamini kaynağı olan kereviz, kemik kütlesinin artmasına yardımcı olabilir, kanın pıhtılaşmasını sağlayabilir.

Şifalı Bitkiler Haberleri