Keşkek nedir? Nasıl yapılır? Püf noktaları

Egenin en meşhur tatlarından biri olan keşkek Anadolu’nun tüm bölgelerinde beğenilen bir lezzettir. Keşkeğin sağlıklı ve kolay tarifi işte burada…

Bazen ana öğün olarak tüketilen Keşkek özel günlerde ve düğünlerde de yapılan bir yemektir. Özellikle Batı Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde düzenlenen düğünlerde çokça tüketilir. İçinde bulunduğu malzemelerin güçlendirici özelliği vücudumuzun direncini yüksek tutar. Keşkek genellikle kışın, sıcak yenilen bir yemektir. Bu yüzden kış hastalıklarını önleyici özelliklere de sahiptir. Bu vazgeçilmez tarifi beraber uygulayalım mı? İşte keşkeğin tarifi…

Keşkek malzemeleri

  • Dövme buğday
  • Et (isteğinize bağlı olarak tavuk da olabilir)
  • Tuz
  • Kırmızı toz biber
  • Sıvı yağ
  •  Salça
  • Arpacık soğan

ADIM ADIM KEŞKEK TARİFİ

İlk önce geceden ıslattığınız dövmeyi bir tencereye koyun ve dövmenin biraz üstüne çıkacak kadar su ekleyin (Dövme miktarına göre değişir).

Eğer 6 kişilik bir keşkek yapacaksınız 350 gram civarı buğday yeterli olacaktır. 350 gram buğday için ise 4, 4 buçuk bardak su yeterlidir.

Buğdayın dibinin tutmaması için ya sürekli karıştırın ya da hiç karışmayın. Çünkü iki şekil de de dibi tutabilir. Dövme koyu bir hal aldığında pişmiş demektir. Tadından da anlaşılacaktır.

Bu sırada tavukgöğsünü ya da etinizi haşlamak için ocağa koyun. Tercihiniz olarak kurban eti de kullanabilirsiniz. 

Eğer yemeğinizi tavukla yapıyorsanız tavuk piştikten sonra tavuğunuzu küçük parçalara bölün.

Et ile yapıyorsanız etki küçük kareler şeklinde bölün. Eğer kemik varsa kemik de kullanın. Keşkeğin vazgeçilmezi kemiktir. Yemeğe oldukça tat verecektir.

Buğdayın üzerine konulacak sos için önce arpacık soğanlarını soyun.

Daha sonra tencereye yağ koyarak salça ekleyin.

İkisi kaynarken arpacık soğanları tüm olarak tencereye koyun ve karıştırın.

Bu sırada 2 çay kaşığı tuz ( isteğe bağlı daha fazla da olabilir, bir çay kaşığı sumak ekleyin. Kırmızı toz biberinizi bol kullanmanızı tavsiye ederim ( 1 buçuk 2 çay kaşığı).

2 dakika kadar kaynayan soğan ve salçaya parçaladığınız etlerinizi koyabilirsiniz.

Son olarak 2- 3 bardak su ekleyerek, sosun kaynamasını bekleyin. Yarım saat 40 dakika kadar kaynayan sosunuzu ocaktan alabilirsiniz.

Kaynayan buğdayınızı bir tabağa servis edip üzerine etli, arpacık soğanlı sosunuzu ilave ediniz.

Afiyet olsun

 

Püf noktaları

Soğanlarınızı tüm koymak yemeğinize güzel bir tat verecektir. Soğan sevmeyenlerin endişelenmesine gerek yok çünkü koku vermez.

Yemekte kullandığınız etin iyi bir tat vermesi için kemik kullanabilirsiniz.

Dövmenizi geceden ıslatmanız kolay pişmesini sağlayacaktır.

Sosunuzu yaptıktan sonra dövmenin hepsine eklemeyin dövme ve sos ayrı bir tencerede kalırsa tatları hem bozulmaz hem de canlı kalır.

 

 

 

 

Tarifiburada Haberleri