Asgari ücret üzerinden 1 yıllık çalışma süresine uygulanacak damga vergisi 152 TL olarak belirlendi ve kıdem tazminatı alma şartlarında değişiklik yapıldı.
Bazen iş tekliflerinin gelişmemesi veya mevcut çalışma koşullarının memnun etmemesi, işten ayrılma kararı alınmasına yol açtı.
Türkiye'de yüksek enflasyon ve kişi başına düşen borç miktarının artması, işten ayrılmayı düşünen birçok kişiyi hoşlanmadıkları bir işte çalışmaya zorlarken, 2024 yılında kıdem tazminatında önemli değişikliklere gidildi.
Kıdem tazminatı, çalışanın aynı işyerinde bir yıldan fazla çalıştığı süre boyunca hak sahibi olduğu ve işten çıkarılma, geçerli mazeretlerle işten ayrılma veya emeklilik durumlarında kendisine ödenen toplu para olarak tanımlanmaktadır.
EN DÜŞÜK KIDEM TAZMİNATI BELLİ OLDU
Yeni yılda asgari ücretin 17 bin 2 lira olarak belirlenmesiyle birlikte, kıdem tazminatı tabanı da 20 bin 2 lira olarak hesaplandı. Fakat bu ücretten düşülecek 152 TL'lik damga vergisi sonucunda işten ayrılan kişinin eline geçen miktar 19.885 TL olur. Ödenen ücret arttıkça, doğal olarak kıdem tazminatı da artış gösterir.
BU ŞARTLARI SAĞLADIĞINIZ TAKDİRDE KIDEM TAZMİNATI ALABİLİRSİNİZ
Çoğu kişi tarafından yalnızca işten çıkarılma durumlarında tazminat alma hakkı olduğu düşünülse de, yasal olarak belirlenen birçok durumdan herhangi biri sizin için geçerli olduğunda haklı bir fesih gerekçesi olarak kabul edilir. Eğer aşağıdaki durumlardan herhangi biri sizin için geçerliyse, işinizden ayrılabilir ve kıdem tazminatınızı eksiksiz şekilde alabilirsiniz.
SAĞLIK RAPORUYLA İŞTEN AYRILANLAR DA TAZMİNAT ALABİLİYOR
Sağlık sorunlarını gerekçe göstererek işten ayrılan kişiler de tıpkı askere gidecekler gibi kıdem tazminatı hakkı kazanabilir; örneğin, bir çağrı merkezinde müşteri temsilcisi olarak çalışan bir işçi, gürültülü bir ortamda çalışmasının uygun olmadığına dair bir rapor alarak tazminat hakkı elde edebilir.