Kilogram fiyatı 600 liradan 1000 liraya kadar çıkıyor! Ay çiçeği hasadı bitince kendini gösteriyor

Trakya Üniversitesi (TÜ), Edirne'de tıbbi ve aromatik bitkiler arasında bulunan ekinezyayı bölge tarımına entegre etmek ve çiftçilere alternatif bir tarım modeli sunmak amacıyla önemli bir projeyi hayata geçirdi. "Kirpi otu" olarak da bilinen ekinezyanın bölgeye kazandırılması için TÜ Havsa Meslek Yüksekokulu ve Eczacılık Fakültesi işbirliğiyle geçen yıl deneme ekimleri başlatıldı ve uyum sağlandı.

Trakya Üniversitesi (TÜ), Edirne'de tıbbi ve aromatik bitkiler arasında yer alan ekinezyayı bölge tarımına kazandırmak ve çiftçilere alternatif bir tarım modeli sunmak amacıyla önemli bir çalışma başlattı. "Kirpi otu" olarak da bilinen ekinezyanın, Edirne'de yaygınlaştırılması hedefiyle geçen yıl TÜ Havsa Meslek Yüksekokulu ve Eczacılık Fakültesi işbirliğiyle deneme ekimleri gerçekleştirildi.

Geçen ay çiçek açan ekinezyalar, olgunlaşarak hasat edildi. Deneme bahçesinde 1 dekara ekilen 3 farklı ekinezya çeşidinin bölge iklimine uyumuna, verimine ve farmakolojik özelliklerine yönelik incelemeler yapılıyor. Kuzey Amerika kökenli bu bitkinin kök, yaprak, çiçek ve yağ verimleri değerlendiriliyor ve bölge koşullarına uygun olduğu gözlemleniyor.

Ekinezya, birim alandan yüksek gelir elde edilmesini sağlayan bir bitki olarak dikkat çekiyor. Dekarda ortalama 300 kilogram çiçek verimi alınan ekinezyanın kilogram fiyatı piyasa koşullarına göre 600 ile 1000 lira arasında değişiyor.

Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tan, ekinezyanın Türkiye'deki üretiminin son yıllarda artış gösterdiğini belirtti. Papatyaya benzeyen mor, sarı, beyaz ve kırmızı çiçeklere sahip bitkinin kök, yaprak ve çiçeklerinin ilaç ve kozmetik sektörlerinde kullanıldığını vurguladı. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendiren ve cilt yaralarına iyi gelen bu bitkinin Avrupa ve Amerika'da yaygın şekilde kullanıldığını söyledi.

Prof. Dr. Tan, deneme amaçlı 3 tür ekinezyanın ekildiğini ve bu türlerin Trakya şartlarına uyum sağladığını belirtti. Özellikle mor çiçekli ekinezyanın daha verimli olduğunu, çiçeklenmesinin erken başladığını ve uzun süre çiçeklendiğini ifade etti.

Trakya tarımında ürün çeşitliliğinin artırılması gerektiğine dikkat çeken Tan, ekinezyanın dar alanlarda da başarılı bir şekilde yetiştirilebileceğini ve bu bitkinin tarımının yoğun iş gücü gerektirdiğini belirtti. Üretim kadar pazarlamanın da önemli olduğunu vurgulayarak, üreticilerin küçük alanlarda başlamalarını ve pazarlama stratejilerini önceden belirlemelerini tavsiye etti.

Ekonomi Haberleri