Kilosu 12 liradan satılıyor! 350 bin ton rekolte bekleniyor

Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ihracatında öne çıkan şeftalide bu yılki verim, üreticileri memnun ediyor. Mersin'de yaklaşık 60 bin dekarlık alanda yetiştirilen şeftaliden, bu sezon 350 bin tonluk bir rekolte elde edilmesi bekleniyor.

Mersin'in yaylalarında üretilen yerli şeftalinin hasat dönemi başladı ve üreticiler bu yılki şeftalinin hem kalitesinden hem de rekoltesinden oldukça memnun. Mersin'de yaklaşık 60 bin dekarlık alanda yetiştirilen şeftaliden bu yıl 350 bin tonluk bir rekolte bekleniyor. Sofralık şeftali bahçede kilosu 12 liradan alıcı bulurken, meyve suyu için kullanılacak şeftaliler ise 8 liradan satılıyor.

ŞEFTALİ İHRACATINDA YÜZDE 33 ARTIŞ

Akdeniz Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin Mayıs ayı verilerine göre, Türkiye'nin yaş sebze meyve ihracatında ilk sırada yer alan şeftalinin hasadını yerinde inceleyen Ziraat Mühendisi Deniz Gürbüz, "Mersin, şeftali üretiminde öncü bir il olarak öne çıkıyor. Hem erken hem de geç hasat dönemlerine sahip olması, Mersin'in şeftali üretim kapasitesini artırıyor. Özellikle sera bölgelerinde başlayan hasat, yayla köyleri olan Tepeköy gibi bölgelerde devam ediyor. Üreticilerin kalite ve verimlilik konusundaki özeni, Mersin şeftalilerinin iç piyasada ve ihracatta büyük ilgi görmesini sağlıyor. İhracatta yüzde 33'lük bir artış yaşandı, bu da ülke ekonomisine döviz girdisi olarak önemli bir katkı sağlıyor" dedi.

'AROMASI MEYVE SUYUNDA EN BEĞENİLEN'

Mezitli ilçesine bağlı Tepeköy Mahallesi'nde şeftali üreticisi olan Mehmet Ali Kurt, bu yılki verimden oldukça memnun olduklarını belirtti. Kurt, "Yaklaşık iki aydır şeftali hasadı yapıyoruz. Şu an yerli cins dediğimiz bir çeşidi topluyoruz ve bu tür verim açısından çok güçlü. Dönüm başına yaklaşık 10 ton ürün verebilecek kapasiteye sahip. Şeftalimizin aroması meyve suyu yapımında en çok tercih edilendir ve yüzde 13 şeker oranına sahip. Ürünlerimizi Rusya ve Orta Doğu ülkelerine ihraç ediyoruz" dedi.

Ekonomi Haberleri