Doğu Karadeniz Bölgesi'nde geleneksel olarak fındık ve çay üretimi ile geçinen çiftçiler artık rotalarını başka bir alternatif içeceğe yöneltti.
Trabzon'da son yıllarda artan salep üretimi, devlet tarafından verilen izinlerle sertifikalı olarak sürdürülüyor. Öyle ki üretilen salep, şehirde 45 üreticiye ulaşmış durumda.
KİLOSU 1.5OO LİRA
Kilosu 1.500 TL'den satılan ve "topraktaki altın" olarak bilinen salep, sahil kesimlerinden yüksek rakımlara kadar geniş bir alanda yetiştirilebiliyor. Üretimi giderek yaygınlaşan salep, üreticiler için önemli bir ek gelir kaynağı haline geldi.
Tıbbi ve aromatik bitkiler arasında yer alan salep, yüksek verimi ve kazancı ile dikkat çekiyor.
“KÖKÜNDE ADETA ALTIN YATIYOR”
Trabzon’da salep danışmanı olarak çalışan İlyas Altun, salep üretiminin önemini vurgularken, bu bitkinin Gürcistan’dan Trabzon’a uzanan hikayesini şöyle anlattı:
Salep ekimi ilk olarak Gürcistan’da başladı. Biz de oradan ilham alarak üretime başladık. Kumlu ve yumuşak topraklarda salep daha verimli oluyor. Herkesin bu üretime başlamasını öneriyoruz. Trabzon’da şu anda sahil kesimlerinden yüksek rakımlara kadar birçok bölgede salep üretiyoruz. Bu bitkinin kökünde adeta altın yatıyor. 1 metrekare alanda bile ciddi kazanç sağlanabiliyor.
Ayrıca, salebin kozmetik ve ilaç sanayisinde de yoğun olarak kullanıldığını belirten Altun, Türkiye’nin bu alanda ciddi bir ithalat yaptığını ve yerli üretimin önemini vurguladı.
“2-3 GÜNDE BİR SULAMAK GEREK”
Salep nemi seven bir bitki olduğundan sulama ve nem dengesinin korunmasının önemli olduğunu belirten Altun, “Kurak dönemlerde 2-3 günde bir sulama yapmak gerekiyor. Üreticilerimiz iki yıldır bu alanda deneyim kazandı ve şu an ellerindeki ürünü katlayarak üretimi artırmayı başardılar” diye konuştu.
1.500 LİRAYA 4.500 TL KAZANÇ
Altun, salep üretiminin ekonomik açıdan çok karlı olduğunu vurgulayarak, “Bugün 1.500 liralık salep diktiğinizde, 4.500 TL kazanç sağlayabiliyorsunuz. Ben döviz veya dolara değil, salebe yatırım yaparım çünkü kazanç toprağın altında büyüyor” dedi.