Eskişehir'de yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte tezgahlarda yerini alan badem kilosu 200 liraya alıcı buldu.
Badem satıcısı Kaan Sever, bademlerin yeni piyasaya düştüğünü ve beklenmedik şekilde yoğun talep aldıklarını ifade etti. Sever, bademlerin bir saat içinde büyük bir kısmını sattıklarını dile getirdi.
“BİR SAAT İÇİNDE YARISINI SATTIK”
Sever, badem sezonunun açılmasıyla birlikte yoğunluk yaşadıklarını belirterek "Bademler piyasaya yeni düştü, vatandaşların bu kadar talep göstereceklerini beklemiyorduk. Bir saat içinde arabadaki bademin yarısını sattık” dedi.
“KESE KAĞIDININ İÇİNDE 20 LİRA”
Bademin piyasaya ilk düştüğü haftanın yoğun geçtiğini vurgulayarak "Şu an sezon açıldı. Bundan sonra erik de gelecek. Bu badem, bir haftalık bir badem. İlk bir hafta yoğun satış olur uzun sürenin ardından tezgaha düştüğü için bademler. Ondan sonra zaten eriğe başlayacağız. Bir aydan bir aya değişiyor. Bir ay badem oluyor, öbür ay erik oluyor, öbür ay çağla oluyor, taze nohut oluyor. Hepsinin satıcısıyız biz. Aylar sonra bademin piyasaya girmesinden dolayı aşırı rağbet gördük. Bayağı hızlı gidiyor şu anda. Bu araba 1 saat önce doluydu gördüğünüz gibi şimdi yarım vaziyette. Kilosu 200 lira ama kese kağıdının içine koyup 20 liraya da satıyoruz, insanlar nasıl isterse” şeklinde konuştu.
ÇAĞLANIN FAYDALARI NELER?
İlkbaharın müjdecisi çağla meyveleri tuza batırılarak tüketildiğinde benzersiz bir lezzet sunuyor. Ekşi ve farklı tadıyla dikkat çeken çağla meyvesi sadece lezzetiyle değil sağlık açısından sunduğu faydalarıyla da merak uyandırıyor. Çağla, bahar mevsiminde yalnızca 20 gün boyunca görülebilen ancak sağlık açısından oldukça değerli olan bir meyvedir.
Kayısı ve badem çekirdeğinin olgunlaşmamış halini temsil eden çağla, ekşi ve hafif tatlı bir lezzete sahiptir. Çağlanın sağlık açısından önemli faydaları şunlardır:
Kolesterol seviyelerini düşürür ve kötü kolesterolle mücadele eder.
Safra kesesinde taş oluşumunu engeller.
C vitamini kaynağıdır.
Tansiyonu dengeleyici etkisi vardır.
Metabolizmayı hızlandırıcı özellik gösterir.
Güçlü bir antioksidandır.
Kas kasılmalarını ve krampları giderir.
İltihap oluşumunu önler.
Kalp ve damar sağlığına katkı sağlar.
Doyurucu bir besin olmasının yanı sıra tercih edilen bir diyet besinidir.