Kilosu 300 lira. Birçok ülkeye ihraç ediliyor: Tam bir şifa deposu

Antioksidan zengini ve vitamin deposu olarak bilinen yaban mersini hasadı başladı. Uludağ'ın güney yamaçlarından toplanan bu değerli meyvenin kilogramı 300 liradan alıcı buluyor.

Bursa'nın Keles ve Orhaneli ilçelerinde yaban mersini hasadı başladı. Orhaneli, Keles, Büyükorhan ve Harmancık ilçelerinde toplamda yaklaşık 750 dönüm arazide yaban mersini yetiştiriliyor. Bu yıl 200-250 ton rekolte beklenen yaban mersininin kilogramı 300 liradan satılıyor ve iç piyasa dışında Hong Kong, Filipinler, Singapur, Katar gibi ülkelere de ihraç ediliyor.

YABAN MERSİNİNİN FAYDALARI

Son yıllarda Türkiye'de popüler hale gelen yaban mersini, demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum, manganez ve çinko gibi birçok vitamin ve minerali içeriyor. Uzmanlar, bu meyvenin kan şekeri seviyesini dengelemesi, kalp hastalıkları riskini azaltması, göz sağlığına faydalı olması ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi gibi birçok yararı olduğunu belirtiyor. Yaban mersini taze, kuru, dondurulmuş olarak tüketilebilir ve reçel yapımında da kullanılabilir.

"AROMATİK TADI VE LEZZETİ DÜNYADA BİR NUMARA"

Orhaneli'de 10 yıldır yaban mersini yetiştiren Kağan Altınok, “5 yıl önce 2 yaşında fidelerle başladım. Yaban mersininin 60 çeşidi var ve çiftçilerimiz 6 cinsini yetiştiriyor. Ürünlerimizi yaz aylarında hasat ediyoruz. Yaban mersini, göz, tansiyon ve şeker gibi birçok hastalığa iyi geliyor. Geçen yıl Hong Kong ve Filipinlere ihracat yaptık. Dağlık bölgede yetiştiği için aromatik tadı ve lezzeti dünyada bir numara” dedi.

2018 yılından beri Keles'te üretim yapan Serdar Burcan ise, “Devlet desteği ile başladım ve şu anda yaklaşık 2 bin fideye sahibim. Su sorunu nedeniyle zorluk yaşıyoruz, ancak yaban mersininin faydaları büyük. Kilosu 300 liradan satılıyor. Yaban mersini her toprağa uygun değil, bu yüzden dikim yapmadan önce toprak tahlilleri yapıyoruz. Keles'te toplamda 10 kişi bu işi yapıyor ve yaban mersini göz, şeker ve kalp hastalıklarına iyi geliyor” diye belirtti.

Ekonomi Haberleri