Batman'ın Sason ilçesinde yüksek rakımlı dağlarda doğal olarak yetişen ve "yayla muzu" olarak bilinen ışkın bitkisi tam bir şifa deposu olma özelliğini taşıyor.
Kilogramı 150- 200 liradan satılan bu bitki, bölgedeki vatandaşlar arasında geçim kaynağı haline gelmiş durumda.
Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yüksek kesimlerde yetişen ışkın bitkisi, kuzu kulağıgiller familyasına ait olup ekşimsi tadı ve soyularak yenilebilir olmasıyla dikkat çekiyor.
Sason ilçesine bağlı köylerde yaşayan vatandaşlar sabahın erken saatlerinde yüksek dağlardan topladıkları ışkın bitkisini ilçe merkezinde satışa sunarak aile geçimini sağlıyor.
Işkın bitkisini toplamak için gece saatlerinde yola çıkan köylüler, yaklaşık 5 saatlik bir yolculuğun ardından dağlardan bitkiyi toplayarak geri dönüyorlar. Bu bitkinin değeri ve talebi, bölgedeki ekonomik dinamiklere önemli bir katkı sağlıyor.
“KİLOSUNU 150-200 LİRADAN SATIYORUZ”
Geçimini bu bitkiyi toplayarak sağladığını belirten Zülküf Ebinç, “Bu bitkinin adı ışkındır. Yayla muzu olarak da biliniyor. Işkın Sason ilçesinde yüksek kesimlerde yetişiyor. Birçok hastalığa ilaç olduğunu biliyoruz. Başta kalp rahatsızlığı olmak üzere tansiyon rahatsızlığı ve şeker hastalığına ilaçtır. Biz bunu aile geçimimizi sağlamak için sabah erken saatlerde grup olarak çıkıp yüksek dağlardan kopararak getirip kilosunu 150-200 liradan satıyoruz” dedi.
IŞKIN OTU FAYDALARI NELERDİR?
Alternatif tıpta önemli bir yere sahip olan ve farmakolojik özellikleriyle dikkat çeken ışkın otu, C vitamini açısından oldukça zengindir ve anti-inflamatuar, antikanser, antibakteriyel ve antiviral gibi birçok faydaya sahiptir. Geleneksel bitkisel ilaçlarda sıklıkla kullanılan bu bitki, birçok sağlık sorununa karşı etkili bir destek sağlar.
IŞKIN OTUNUN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ FAYDALARI ŞUNLARDIR:
Işkın otunun kökünden elde edilen su, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Işkın otunun kanserli hücrelerin gelişimini durdurucu özellikleri bulunmaktadır, bu da kanserle mücadelede etkili olabilir.