Son dönemlerde Sivas, Tokat, Yozgat ve çevre illerde kene popülasyonunun artması vatandaşlar için önemli bir tehlike oluşturuyor. Kene ısırığıyla bulaşabilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi hastalıklar, sağlık yetkililerinin dikkatini çekiyor.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Ömer Tamer Doğan, bu sene kene vakalarının erken başladığını belirterek, henüz büyük bir artış olmadığını ve şu ana kadar iki vaka görüldüğünü ifade etti. Bu vakalardan birinin taburcu edildiğini, diğerinin tedavi sürecinin devam ettiğini ve şu an için durumunun iyi olduğunu dile getirdi.
KENE VAKALARINDAKİ GÖRÜLEN BELİRTİLER
KKKA hakkında bilgi veren Doğan, hastalığın 2002 yılından bu yana Türkiye'de görülmeye başlandığını ve virüs taşıyan kenelerin insanlara bulaşmasıyla yayıldığını belirtti. Hastalığın belirtilerinin üşüme ve titremeyle başlayan ateş, bulantı, kusma, karın ağrısı, kas ve eklem ağrıları olduğunu açıkladı. İlerleyen vakalarda diş eti kanaması, burun kanaması ve idrar yollarında kanama gibi ciddi belirtiler ortaya çıkabildiğini ifade etti.
Doğan, KKKA için henüz özel bir tedavi bulunmadığını ancak erken teşhis ve destek tedavileri ile hastaların iyileştirilebileceğini vurguladı. Geç dönemde başvuran hastalarda maalesef bazı can kayıplarının yaşandığını belirtti.
KENE ÇIKARTMAK İÇİN BENZİN, SİGARA...
Kene ısırığıyla ilgili yanlış müdahalelerin tehlikelerine dikkat çeken Doğan, keneyi çıkarmak için sigara, benzin veya kolonya gibi maddeler kullanmanın yanlış olduğunu söyledi. Kene tespit edildiğinde mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı.