Yenilebilir tohum olarak bilinen kinoa pişirildiğinde buğday ve pirince benzer. Protein kaynağı olarak bilinen kinoa bol miktarda miktarda lif ve mineral içerir.
Glutensiz beslenen ya da beslenmeyi tercih edenler için güzel bir alternatif olan kinoa, İçeriğindeki magnezyum, demir açısından da birçok fayda sağlamaktadır. Öte yandan kinoa tohumu antioksidanlarla doludur.
KİNOANIN SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?
En çok salatalarda tercih edilen kinoanın sağlığa birçok faydası bulunur:
- Gluten hassasiyeti yaşayan, çölyak hastaları kinoa besinini sıklıkla tercih ederken antioksidan değeri sayesinde günlük tüketiminize dahil edebilirsiniz. Ayrıca dengeli beslenmeyi sağlayan kinoa, kalsiyum, demir, protein ve lif alımına karşı pirinçten daha iyi bir besindir.
- Amino asit kaynağı olan kinoa, bitkisel gıdalar arasında yer alırken metionin, triptofan, lizin ve esansiyel amino asit kaynağı olarak bilinir. Bol miktarda protein içeren kinoa kan, kas, deri ve kemik sağlığının korunmasında etkili olur.
- Kinoa, mineraller vitaminler açısından zengin bir besindir. Özellikle içerisinde bulunan magnezyum ve demir vücuda sağlık vermektedir. Kan damarlarını genişletmeye yardımcı olan magnezyum sağlıklı olan kan şekerinin de yükselmesini sağlar.
- Uykusuzluk,baş ağrısı, ve kas kramplarına karşı da etkilidir. Kinoa içerisinde yer alan demir ise kırmızı kan hücrelerinin düzenli çalışmasına etki ederek sağlıklı kas metabolizması için gerekli olmaktadır.
- Vücuttaki yaraların iyileşmesinde etkili bir amino asit olan lizin, kinoada da bulunmaktadır. Cildin onarılmasında etkili olarak, güneşin yarattığı tahribata karşı korur. Kinoa içerisinde bulunan B vitamini, lekelere ve pigmentlere karşı etkilidir.