1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren konut kiralarındaki yüzde 25 zam sınırının kaldırılacak olması, kiracılar arasında büyük endişeye sebep oluyor.
Geçici olarak uygulanan bu sınır, Türk Borçlar Kanunu'na 8 Haziran 2022'de eklenen bir maddeyle getirilmiş ve 1 Temmuz 2024'e kadar uzatılmıştı.
Ancak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni bir düzenleme yapılmayacağını açıkladığı için, bundan sonra kira zamları Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ortalamasına göre belirlenecek.
Türk Borçlar Kanunu'nun 344. maddesi gereğince, 1 Temmuz'dan sonra konut kiralarındaki artışlar TÜFE'ye bağlı olarak belirlenecek. Bu durum, kira zamlarının mevcut enflasyon oranlarına göre daha yüksek olabileceği anlamına geliyor.
İstanbul Politik Araştırmalar Enstitüsü (İPA) tarafından yapılan İstanbul Barometresi araştırmasına göre, katılımcıların yüzde 49,2'si son kira artış döneminde ev sahibi ile sorun yaşadıklarını belirtti.
Katılımcıların yüzde 65,2'si ise son kira artışında yasal sınır olan yüzde 25'in üzerinde zam yapıldığını ifade etti. Kira artış hızının yavaşlamasına rağmen, kiraların yüksek seviyelerde kalmaya devam ettiği görülüyor.
Endeksa verilerine göre, son iki yılda Türkiye genelinde kira fiyatları nominal olarak yüzde 265 artış gösterdi.
Bu gelişmeler, kiracılar arasında büyük endişe yaratmış durumda. 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek yeni düzenlemenin kiracıları kira artışları karşısında daha fazla zorlayabileceği belirtiliyor.
Yuvam Emlak sahibi Ersin Çetin, bazı ev sahiplerinin kira bedellerini tahmini olarak yüzde 60'a kadar artırabileceklerini ve hatta çift kontratlar imzalatarak kiracılara ek maliyetler getirdiklerini belirtti.
ÇİFT KONTRAT ÇİFT ZAM DEMEK
Çetin, Türkiye Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, "Şu anda kiracıları yüzde 60 artıştan korumak için kısa dönemli, 6 aylık sözleşmeler imzalatılmak isteniyor. Bu da yılda iki kez zam demek. Kiracılar Temmuz ayında kiraya girebilirler, Ocak ayına kadar eski fiyatı öderler. Ocak ayında yeni fiyatla bir anlaşma yapılır ve Temmuz ayına kadar devam eder. Bu aslında yasal değil, ancak bu koşullar altında ev sahipleri evlerini kiraya veriyor gibi davranıyorlar" şeklinde konuştu.