Kirazın Faydaları Nelerdir?
Her şeyden önce kirazlar, flavonoidler olarak adlandırılan en güçlü antioksidan kategorilerinden birine ait fitokimyasallar olan antosiyaninler ve kuersetin içerir.
Araştırmalar, bu spesifik antioksidanların diyabet, inflamasyon, nöral hastalıklar ve kardiyovasküler sağlık gibi durumlar için geniş bir uygulama yelpazesine sahip olduğunu göstermektedir.
Kiraz, epifiz bezi tarafından üretilen bir hormon olan antioksidan melatonin içerir. Araştırmalar, melatoninin antioksidan faydası olduğunu, depresyon ve uyku regülasyonunun yönetilmesine yardımcı olduğunu göstermektedir.
Kiraz potasyum, demir ve fosfor gibi çeşitli minerallerin iyi bir kaynağıdır. Bu minerallerin hepsi uzun vadede sağlığın korunması için gereklidir.
İçeriğindeki lif, C vitamini, karotenoidler ve antosiyaninler sayesinde kanser hücrelerinin çoğalmaları için ihtiyaç duydukları proteinlere erişmesini engelleyerek çeşitli kanser türlerini yok ettiği, beraberinde siyanidin barındırması ile vücuttaki serbest radikal süpürücü aktivitenin önemli ölçüde arttığı saptanmıştır.
Çalışmalar; kiraz yemekle, Alzheimer hastalığı riskini azaltmak arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir.
İltihap karşıtı etkileri sebebiyle kiraz kan kolesterol seviyelerini düzenlemeye ve bütün kronik hastalıkların kökünde yatan neden olan vücuttaki iltihabı ve oksidatif stresi azaltmaya yardımcıdır.