Kış çayının faydaları nelerdir? Kış çayı nasıl yapılır?

Kış ayının gelmesi soğukların oldukça hissedilmeye başlamışıyla beraber pek çok insan bitkisel tedaviye başvuruyor. En çok tercih edilenlerden biri ise kış çayı olurken içeriğindeki karışımlarla birlikte faydaları saymakla bitmiyor. Kış çayı hangi hatalıklara iyi gelir? İşte detaylar...

Bu mevsimde sıkça tüketmemiz gereken lezzetler arasında bulunan kış çaylarının tek bir sabit tarifi yoktur; içerdikleri malzemeleri damak tadınıza göre değiştirip çeşitlendirebilirsiniz. Dumanı üzerinde içtiğinizde, özellikle boğazı rahatlatarak vücudu baştan aşağıya canlandırabilir. Ancak, gerçekten önemli olan, kendinize en uygun malzemeleri seçmektir. Sağlığınızı ihmal etmemek önemli olurken, kış çaylarının bazı temel faydaları şunlardır:

  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek kış hastalıklarına karşı koruma sağlar.
  • Vücut direncini artırarak grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarından korur.
  • Var olan kış hastalıklarının iyileşme sürecini hızlandırabilir.
  • Boğaz ağrısı ve kaşıntısı gibi yaygın kış hastalığı belirtilerine destek olabilir.
  • Çoğu kış çayı balgam söktürücü etki göstererek öksürüğü hafifletebilir.
  • Antioksidan bakımından zengin malzemeler içerdiği için kan dolaşımını destekler.
  • Yorgunluk ve halsizlik gibi kış aylarında sıkça karşılaşılan sorunları önleyebilir.
  • Enerji ve zindelik sağlar.
  • Metabolizmayı hızlandırarak üşüme sorununu azaltabilir.
  • Rahatlatıcı malzemeler içeren kış çayları, stresi ve uykusuzluğu hafifletebilir.
  • Eklem ve kas ağrılarını azaltabilir.
  • Düzenli kullanımıyla kan dolaşımını düzenleyerek tansiyonu kontrol altında tutabilir. Ancak, bu faydaların yanı sıra, çayların içerdikleri malzemelere bağlı olarak alerjik reaksiyonlara neden olabileceği unutulmamalıdır.

KIŞ ÇAYI NASIL YAPILIR VE DEMLENİR?

En bilinen ve sıkça tüketilen kış çaylarından biriyle başlayalım:

ZENCEFİL ÇAYI

Malzemeler:

  • Taze zencefil
  • Limon
  • Bal (Miktarları kişi sayısına göre ayarlayabilirsiniz)

NASIL YAPILIR?

Bir kişi için baş parmağınız büyüklüğünde bir parça taze zencefili soyun ve ince ince dilimleyin ya da rendeleyin. Üzerine kaynattığınız ve bir süre beklettiğiniz bir bardak suyu ekleyin ve bir süre demlemeye bırakın. Ardından damak tadınıza göre bal ve limon suyu ekleyerek afiyetle içebilirsiniz.

Şifalı Bitkiler Haberleri