Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, kış aylarının vazgeçilmezi pırasanın sağlık açısından birçok faydasını paylaştı. Pırasanın kökeni ve yetiştiriciliğinin tarihsel geçmişine değinen Prof. Dr. Karabulut, Mısırlılar ve Mezopotamyalılar gibi antik medeniyetlerden günümüze uzanan binlerce yıllık bir mutfak geçmişine sahip olduğunu belirtti.
Pırasanın dünya genelinde yaygın olarak tüketilen bir baharat ve çeşni olduğunu ifade eden Karabulut, bu sebzenin sağlık için birçok faydalı özelliğe sahip olduğunu vurguladı. Pırasanın içerdiği ikincil metabolitler, polisakkaritler, fenoller ve kükürt içeren bileşikler gibi sağlığa olumlu etkileri bulunan unsurlar içerdiğini dile getirdi. Özellikle organik sülfitlerin, pırasanın sağlığa olan katkılarında önemli bir rol oynadığını söyledi.
YAŞLANMAYI DURDURUYOR
Prof. Dr. Karabulut, pırasanın düşük kalorili olmasına rağmen C, K ve beta-karoten gibi antioksidan vitaminler açısından zengin olduğunu belirterek, pırasanın antiinflamatuar özellikleri sayesinde yaşlanmayı geciktirebileceğini, göz sağlığını koruyabileceğini ve kemikleri güçlendirebileceğini ifade etti. Pırasanın içerdiği B vitaminleri, folat ve B6 ile felç riskini azaltabileceğini aktardı.
Cilt sağlığını destekleyen pırasanın, UV ışınlarına karşı koruyucu etkileri olduğunu belirten Prof. Dr. Karabulut, kanser riskini azalttığını, bağırsak sağlığını güçlendirdiğini ve yüksek demir içeriği sayesinde kansızlığı önleyebileceğini açıkladı. Pırasanın kan basıncını düşürdüğünü ve kan dolaşımını düzenlediğini söyleyen Karabulut, manganez içeriğinin sinir fonksiyonlarını düzenlediğini ve vücuda enerji sağladığını ifade etti.
PIRASAYI TÜKETİRKEN DİKKAT
Ancak, pırasanın aşırı tüketiminin istenmeyen etkilere yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Karabulut, özellikle idrar söktürücü etkisi nedeniyle vücuttaki sıvı kaybına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.