Kur korumalı mevduat hesaplarına uygulanacak vergi düzenlemesi değişti. Cumhurbaşkanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre, kur korumalı mevduat hesapları ve döviz tevdiat hesaplarından dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen hesaplar için artık yüzde 5 ila yüzde 7,5 arasında stopaj uygulanacak.
RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI
Kur Korumalı Mevduat hesaplarındaki vergi avantajı kaldırıldı. Cumhurbaşkanı'nın Resmi Gazete'de yayımlanan kararıyla, KKM hesaplarına 6 ay vadeli olanlarda yüzde 7,5, 1 yıla kadar vadeli olanlarda ise yüzde 5 stopaj uygulanacak.
Bu stopaj oranları, altın dönüşümlü hesaplar ve kur korumalı katılım hesapları için de geçerli olacak.
"KKM'DEN HIZLI ÇIKIŞI SORUNLU BULUYORUM"
Ekonomist İris Cibre KKM'deki bu adımı değrlendirdi. Cibre, KKM'den hızlı çıkışı sorunlu bulduğunu aktarırken şu ifadelere yer verdi:
"KKM'ye 6 aya kadar 7.5%,1 yıla kadar 5% stopaj geldi
Klasik mevduatta stopaj değişmedi ve 31/10'a kadar uzatıldı
Ben buradan, Ekim'e kadar faiz indirimi yok, sıkılık devam etsin, zaten likidite faizi düşürüyor anlayışını okuyorum
KKM'den hızlı çıkışı sorunlu buluyorum..."
KKM'DE ALTI AYIN EN SERT DÜŞÜŞÜ GERÇEKLEŞTİ
Ekonomim'den Şebnem Turhan’ın bildirdiğine göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan haftalık verilere göre, 19 Temmuz haftasında kur korumalı mevduatlarda 60,9 milyar TL'lik bir düşüş yaşandı.
Bu, son altı ayın en belirgin gerilemesi oldu. Özellikle kur korumalı mevduat hesaplarında şirketlere yönelik vergi avantajlarının kaldırılması, bu düşüşün hızlanmasına neden oldu.
BDDK verilerine göre, kur korumalı mevduatların toplamı 19 Temmuz haftasında 1,88 trilyon TL'ye geriledi. Döviz dönüşümlü KKM hesaplarına uygulanan faiz alt sınırının azaltılması, firmaların vergi istisnalarının sona ermesi ve Ağustos'tan itibaren bireysel KKM hesaplarının da stopaja tabi olacak olmasıyla birlikte, KKM'deki düşüşün devam etmesi bekleniyor.