Konut fiyatlarında yükseliş sürecek mi?

Konut Fiyat Endeksi, mayısta yıllık bazda yüzde 145.5 artarken, bu dönemde reel yükseliş yüzde 41.1 oldu. Konut fiyatları böylece mayıs ayında yıllık olarak rekor hızda artmış oldu.

Alınan ekonomik önlemlerle birlikte konutta fiyat artışının devam edip etmeyeceğine dair sorular da sorulmaya devam ediyor. Konuyla ilgili Habertürk yayınına bağlanan TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Makbule Yönel Maya şunları söyledi:

"Mayıs ayını diğer aylardan şöyle ayrıştırmak gerekiyor. Mayıs ayı başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın açıklamış olduğu bir kredi finansman paketi vardı. Sonrasında 0,99 ve 0,89 oranları hayatımıza girdi. Hatta o açıklamalardan sonra bir süre kira ve satılık rakamlarının ne kadar arttığını konuşmuştuk.

Mayıs bu kadar canlıyken verinin bu kadar yüksek gelmesi çok normal. Merkez Bankası fiyat endeksini hesaplarken nisan, mayıs ve haziran verilerine bakıyor. Mayıs ve haziran aylarının hareketli aylar olduğunu biliyoruz. 0,99 kullandırılmaya başladığı tarih itibarıyla kamu bankaları tarafında yoğun bir kredi talebi oluştu. Bununla ilgili de evler satıldı, rakamlar çok hızlı değişti.

Biz bile daha önce görmediğimiz bir süreci yaşadık. Mayıs ayında bütün olumlu faktörler bir aradaydı. 0,99, 0,89 gibi konut kredisi faiz oranları açıklandı ve uygulamaya geçti.

"KADEMELİ OLARAK GERİYE GELİŞ BAŞLAYACAKTIR"

Bana göre bir süre daha yükseliş devam edecek. Ama bu şu demek değil. Yüzde 145, Türkiye ortalaması. Antalya ortalaması yüzde 180 gibi ortalamalarda kademeli olarak geriye geliş başlayacaktır. Neden? Çünkü 23 Haziran itibarıyla BDDK kararıyla kredi değer oranında bir değişiklik meydana geldi. Ortalama olarak daha çok nakitiniz olması gerekiyor ve daha az kredi çekebiliyorsunuz. Bu bir etken ve piyasayı yavaşlatıyor. Enflasyon yüksek, inşaat maliyet artışları hala konut geliştiricileri tarafında önemli bir problem. Talep canlı devam ettiği sürece konut fiyatlarında artış devam edecektir. Bunun yanında yabancı ilgisi de halen devam ediyor.

FİYATLARI YÜKSELTEN EN TEMEL DİNAMİK...

Temel dinamik enflasyon. Enflasyon ne zaman ki hızlı yükselmeye başladı, kişilerin konut yatırımına geri döndüğünü gördük. Enflasyonun yanında ikincisi faiz dinamiği. Üçüncüsü arzımız, 2005-2017 arasındaki arz yoğunluğunu artık görmüyoruz. Arzın da azalıyor olması bir etken."

İlgili Haberler

Malezya ve Fas’ın durumu bile bizden iyi! Türkiye kira artışında namağlup lider
Konut fiyatları nasıl normale döner: Ekonomist Alaattin Aktaş’tan 4 öneri
Kredi ve kart borcu olanlara güzel haberi hükümete yakın gazete duyudu

Ekonomi Haberleri