Tapu Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilecek olan Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi, taşınmazların gerçek değeri üzerinden alım-satımını sağlamak amacıyla kuruluyor.
İstanbul'da giderek büyüyen trafik sorununa çözüm olarak gündeme gelen paralı giriş önerisine ek olarak, gayrimenkul sektöründe de önemli bir adım atılıyor.
Bu yeni sistemle birlikte, taşınmazların değeri belirlenirken tüm değişkenler göz önüne alınacak ve bu bilgiler Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi'nde toplanarak değer haritaları oluşturulacak.
FAHİŞ ARTIŞLARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK
Tapu harçları ve emlak vergileri, taşınmazın gerçek değeri üzerinden alınacak. Uygulamaya konulacak olan "toplu değerleme modeli" ile fahiş fiyat artışlarının önüne geçilerek vergi kaçakçılığının da engellenmesi hedefleniyor.
SPEKÜLATİF ARTIŞLARA ENGEL
Türkiye'de son dönemlerde konut fiyatlarındaki artışın önüne geçebilmek adına alınan bu tedbirlerle birlikte, gayrimenkul sektöründeki spekülatif artışlar engellenerek adil bir değerlendirme sağlanması amaçlanıyor.
KONUT SATIŞLARI YÜZDE 40'A GERİLEDİ
Antalya, pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında konut satışlarında yüzde 40'a varan bir düşüş yaşadı. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, bu düşüş eğilimini, özellikle yabancı vatandaşların oturum izinlerine getirilen kısıtlamalar ve konut fiyatlarındaki yükseklikler gibi etkenlere bağladı.
Bahar, pandemi ve savaş sonrasında İstanbul'dan sonra en fazla konut satışının Antalya'da gerçekleştiğini belirtiyor; ancak, 2023 itibarıyla konut satışlarında ciddi bir azalma gözlemlediklerini, TUİK verilerine göre yüzde 33,4'lük bir gerileme olduğunu ve Antalya'da bu gerilemenin yüzde 40'lara kadar çıktığını ifade etti.
Başkan Bahar, konut satışlarındaki düşüşü yabancıların çekilmesi ve göçün durması olarak yorumlamamak gerektiğini belirtti. Yabancı göçün ve konut ihtiyacının devam ettiği, ancak kredi faizlerindeki önemli yükselmelerin konut satışlarının düşüşündeki ana etken olduğunu ifade etti.