Korkunç tablo! HIV çocuklarda ve kadınlarda rekor seviyede arttı

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) HIV Çalışma Grubu'ndan Uzm. Dr. Okan Derin'in gerçekleştirdiği ve uluslararası tıp dergisi Medicina'da yayınlanan araştırmaya göre, HIV enfeksiyonu Türkiye'de, özellikle genç nüfus ve kadınlar arasında artışta.

HIV konusunda yeni ortaya çıkan vakalarda küresel ölçekte bir azalma olmasına rağmen Türkiye'nin de içinde olduğu Doğu Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Güney Amerika bölgelerinde yeni vakalarda tam tersine bir artış gözlendiğine işaret eden Dr. Derin, yaptığı çalışmaya göre ülkede özellikle 15-24 yaş arası gençler ile 40 yaş üzeri kadınlardaki artışın daha yüksek olduğunu söyledi.

Dr. Derin, yapılan çalışmalara göre sosyal medya üzerinden sağlanan buluşmalarla para karşılığı ilişki yaşayan kişilerin de düzenli sağlık taramalarından geçmediği için HIV açısından yüksek risk grubunda olduğunu vurguladı.

Geçtiğimiz ay KLİMİK tarafından İstanbul’da gerçekleştirilen 1. Viral Enfeksiyonlar ve Bağışıklama Sempozyumu’na katılan KLİMİK HIV Çalışma Grubu'ndan Dr. Okan Derin, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar içinde belki de en bilineni olan HIV’den korunma yöntemleri konusunda, ülkemizde halen istenilen düzeye gelinmediğini belirtti. Dr. Derin, Küresel Hastalık Yükü çalışmasının verilerine dayanarak gerçekleştirdiği ve sonuçları Ağustos ayında uluslararası tıp dergisi Medicina’da yayınlanan araştırmasına göre, HIV’de, yeni ortaya çıkan vaka sayısında küresel bir azalma olmasına rağmen, Türkiye'de, özellikle genç nüfustaki HIV artış hızının endişe verici olduğunu kaydetti.

Çalışmaya göre tüm yaş gruplarında erkeklerde HIV enfeksiyonu daha fazla olsa da, yıllar içinde 40 yaş üzeri kadınlarda da önemli bir artış olduğu gözlendi. Ayrıca ülkemizde özellikle 15-24 yaş arası gençlerde de artış hızı daha fazla. Kadınlar arasındaki artış oranları da 2008'den sonra önemli bir yükselme gösteriyor.

Gündem Haberleri