Korona virüse karşı geliştirilen Çin aşısını Ethem Sancak mı getirecek?

Çin merkezli Sinovac şirketinin geliştirdiği korona virüs aşısı CoronaVac için Türkiye, milyon doz için sözleşme imzaladığını açıklamıştı. Sancak Ecza Deposu'nun sahibi Ethem Sancak, "Çin aşısını Ethem Sancak mı getirecek?" sorusuna yanıt verdi.

Türkiye faz 3 çalışmaları devam eden Çin aşısı için 50 milyon doz sipariş verdi. Türkiye'de ilaç ve ecza deposu işletmeleri bulunan iş insanı Ethem Sancak, "Çin aşısını Ethem Sancak mı getirecek?" sorusunu Oda TV'ye yanıtladı.

Sancak konuya ilişkin olarak şu açıklamalarda bulundu:

“Biz Çin aşısı işinde yokuz. Bizim bir aşı için başvurumuz var ama o ticari sır şu an açıklayamam. Tabi Moderna’ya da başvuracağız, Pfizer’e de başvuracağız. Ancak Çin aşısı işinde biz yokuz. Bu sürekli devam edecek bir iş. Başvurularımızı yapacağız. Covid aşısı da devam edecek” 

Ethem Sancak, 2019 yılında tekrar faaliyete geçen Sancak Ecza Deposu için ise şunları söyledi:

“Eskiden soğuk dağıtım depomuz vardı, onu satmamıştık. Yeğenlerim tekrar faaliyete geçirdi. Türkiye’deki eczacılar bizim hizmetimizden çok memnundu, tekrar faaliyete geçmemizi istediler.. Bunun üzerine geçtik. Şu an zaten kanser ilaçları ve birçok aşının dağıtımını yapıyoruz. Bizde gençleri toparladık bu işe girdik.”

Covid-19 aşısının dağıtımının yıllarca süreceğini ve Sağlık Bakanlığı’nın da henüz mevzuatı tam anlamıyla netleştirmediğini belirten Ethem Sancak şu ifadeleri kullandı:

“Dediğim gibi şu an da bizim temasta olduğumuz bir ülke bir firma var. Bizim dışımızda 1-2 firma daha başvurdu. Ancak Çin aşısı değil başka firma. Çin aşısını bize yoruyorlar ama biz yokuz bu işte. Bakanlık kendi alıp dağıtacak. Bir firma ile anlaştığını duydum ama ismini bilmiyorum.

Onun dışında serbest pazara düştüğünde de bir şirkette anlaşılır. Şu an Sağlık Bakanlığının oluşturacağı yeni prosedürleri de bekliyoruz.

Bu yıllarca sürecek ve binlerce eczane var. Vatandaş kendi cebinden de verebilir. Bakanlığın mevzuatının netleşmesini bekliyoruz.

Şimdi başka bir durum da var. Pfizer ‘yılda 50 milyon doz üretebilirim’ diyor. İki doz uygulanacağı için 25 milyon insana vurulabilir. Bu kime yetecek. İngiltere anlaştı mesela Pfizer’le ama onun da nüfusu ortada. Bu konular belirsiz. Öte yandan Çin daha seri üretebiliyor aşıyı. Çin’in tekniğini biliyoruz, yıllardır kullanılıyor. Pfizer’in yeni teknoloji ile ürettiği aşı ise ilk kez uygulanacak. O yüzden yan etkilerini bilmiyoruz. O yüzden hangisi daha güvenli şeklinde televizyonlarda yapılan tartışmalar doğru değil.”

İlgili Haberler

‘’Bayraktarları Ukrayna'nın böyle kullanacağını bilmiyorduk’’

Politika Haberleri