Koruma altındaydılar. Tek tek söktüler. Böyle ihmal görülmedi

Balıkesir'in Erdek ilçesinde koruma altındaki deniz çayırları, 7 ev sahibinin kiraladığı iş makinesiyle söküldü.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Narlı Mahallesi sahilinde iş makinesiyle sökülen deniz çayırlarının bulunduğu bölgede incelemelerde bulundu. Prof. Dr. Mustafa Sarı, deniz çayırlarının söküldüğü alanda dalış gerçekleştirerek tahribatı kameraya kaydetti.

Marmara Denizi’nin kıyısal varlıklarının müsilaj sorunu nedeniyle büyük önem taşıdığını vurgulayan Sarı, deniz çayırlarının hem oksijen üretmesi hem de deniz canlılarına yaşam alanı sunması açısından kritik olduğunu belirtti.

Sarı, dalış sırasında gözlemlerini şöyle anlattı: "Dalışa nispeten doğal yapısı bozulmamış bir kıyıdan başladım ve deniz çayırlarının söküldüğü plajda bitirdim. Doğal yapısı bozulmamış plajda deniz çayırları sağlıklıydı, su berraktı ve çayırların içi canlı kaynıyordu. Ancak söküm alanına yaklaştıkça su bulanıklaştı. Deniz çayırları, suyun içindeki parçacıkları tutma avantajını kaybedince, plaja giren bir kişi bile suyu bulandırıyor. Yaklaşık 30 metre genişliğinde ve 300 metre uzunluğundaki bir alanda tüm deniz çayırları sökülmüş ve kıyıya yığılmış. Kepçenin izleri deniz dibinde belirgin şekilde duruyor. Deniz tabanı deşik deşik görünüyor, bu çok üzücü. Sökülen çayır öbeklerinin içinde kırılmış pina kabuklarını görmek üzüntümü katladı.

Yaşam Haberleri