"Kötü niyetli patronlar incelemeye alınsın"

İYİ Parti Şehzadeler İlçe Başkanı Ahmet Çelik, bazı kötü niyetli işverenlerin, İŞKUR üzerinden işçilere oynadığı oyunu anlattı.

GÜNBOYU - YÜCEL KIYAKKAŞ

Ahmet Çelik'in açıklamaları şöyle:

"Kötü niyetli bazı patronlar, istihdam teşviklerini de vurgun kapısına çevirdi. Anlaştığı elemanı İŞKUR'a yönlendirip işe alarak sigorta primini devlete yüklerken, asgari ücretle gerçek maaş arasındaki fark da cebe atılıyor. 

Hükümetin istihdamı artırmak için işverene verdiği sigorta prim desteği, Bazı kötü niyetli patronlar için yeni vurgun kapısı oldu. İstihdam desteğinden faydalanmak için İŞKUR üzerinden eleman alan açgözlü patronlar, hem devleti soyuyor hem de çalışanını sömürüyor. İşe almak için anlaştığı personeli İŞKUR'a yönlendirerek işe alımı kurum üzerinden gerçekleştiren bazı patronlar, bu yöntemle bir taşla iki kuş vuruyor. 

ÖNCE İŞKUR'A YÖNLENDİRME 

"Bu kadar da olmaz" dedirten sistem şöyle işliyor: Bir işveren personel alımı için ilana çıkıyor. Başvuru yapan çalışanla maaş pazarlığı yapılıyor. Maaşlar ortalama 3400 ile 3750 TL arasında değişiyor. Bunu kabul eden çalışan İŞKUR'a yönlendiriliyor. Çalışan İŞKUR üzerinden şirkete alınıyor. Böylece işveren çalışan için ödemesi gereken yaklaşık 1200 TL'lik sigorta primini de teşvikten yararlanarak devlete yıkıyor. Çalışanın da bordroda maaşı 3900 TL olarak gösteriliyor. Ancak maaş kartı çalışanın eline hiç geçmiyor. Şirketin muhasebecisi ya da patron maaşı bankadan çekip çalışana anlaştığı oranı veriyor. 

BİN 900 TL CEBE GİRİYOR 

Bir çalışan 3600 TL üzerinden anlaştıysa kalan 300 lira patronun cebine giriyor. 1200 TL'lik sigorta primi de dahil edildiğinde patron bu yolla 1.500 lirayı cebine atmış oluyor. Tekstil atölyeleri, sürücü kursları, kreşler, oteller, gıda firmaları, marketler dahil birçok küçük şirketin ve 2022 yılı itibari ile büyük fabrikalarında bu furyaya katılmasıyla bunu sistematik hale geldiği, kabul etmeyen çalışanı da işten attığı belirtiliyor. 

İTİRAZ EDEN ATILIYOR 

Sürücü kursunda eğitmen olarak çalışan A. G., sektörde ortalama maaşların 3500 TL olduğunu söyledi. Bu maaşı kabul etmeyenin iş bulmayacağını belirten G., "Patronlar arasında bir koordinasyon var" dedi. İzmir'de de bir tekstil atölyesinde çalışan H. K. de, "Üç bin 200 TL'ye çalışıyorum. Kalan 200 lirayı patrona veriyoruz" diye konuştu. Bir kreşte eğitmen olarak çalışan Ş. K. ise 3200 TL aldığını söyledi. K., "Geçen şubatta sigortaya alındım. Bordromda asgari ücret görünüyor ancak bu şekilde çalışmıyorum. Bankamatik kartını direkt kreşe verdim" şeklinde konuştu. 

VURGUN ÇARKI BÖYLE İŞLİYOR 

İşveren personel alımı için ilan veriyor. 

Başvuru yapan çalışanla asgari ücretin altında bir rakamla anlaşılıyor. 

Maaşı kabul eden çalışan İŞKUR'a yönlendiriliyor. 

Eleman İŞKUR üzerinden işe alınıyor. 

Böylece 1200 liralık sigorta primi devlete yükleniyor. 

Çalışanın maaşı bordroda 3900 TL olarak gösteriliyor. 

Fakat maaş kartı çalışana verilmiyor. 

3900 TL bankadan çekilip aradaki fark tekrar patrona veriliyor. 

İŞVEREN TEŞVİKTEN MEN EDİLİR 

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri, böyle sorunlar yaşayan çalışanların durumu SGK'ya şikâyet etmesi gerektiğini söyledi. Türkiye iş platformu  - işçileri koruma fedarasyon başkanı Mustafa Çetiner de, yapılan işlemin usulsüzlük olduğunu ve İş Kanunu'na 102. Maddesine göre idari para cezası olduğunu söyledi. Çetiner, "Bu usulsüzlüğün tespit edilmesinin ardından öncelikle işveren teşvikten men edilir" diye konuştu. 

İyi parti Şehzadeler İlçe başkanı Ahmet Çelik  bu durumda işkurdan işe girecekler için maaş konusunda işkurdan bilgi almalarını ona göre işe başlamaları önerdi. İYİ Partili Çelik  Asgari ücrette yeni  gelen zamdan sonra sistemin aynı şekilde devam edebileceğini bunun için gerekli adımların atılmasını yetkili kurumlardan istedi.

İlgili Haberler

Tuvalette gizli kamera skandalı! Nedeni şoke etti

Politika Haberleri