Mustafa Balcı / Günboyu
BDDK''nın Haziran ayında aldığı karara göre kredi kartı borçlarının ödenmesinde limiti 25 bin liranın altında olan kartlar için asgari ödeme tutarı yüzde 20, üzerinde olan kartlar içinse yüzde 40 olarak belirlenmişti.
Türkiye''deki yüksek enflasyon edeniyle alınacak her türlü üründe hızlı fiyat artışları yaşanırken, birçok banka da artan ihtiyaçlar doğrultusunda müşterilerinin kredi kartı limitlerinde yukarı yönlü güncellemelere gitti. Asgari ücretli çalışanlara dahi 50 bin liraya yakın kredi kartı limitleri tanımlanıyorken, yüzde 40''lık asgari ödeme tutarını karşılayamayan çalışanları ise oldukça sıkıntılı bir süreç bekliyor.
Bankacılık ve kredi uygulamaları konusunda danışmanlık hizmeti veren kredi uzmanı Fuat Çakmak, Youtube kanalında yayınladığı video ile BDDK''nın yeni değişikliği hakkında kritik uyarılarda bulundu. Çakmak, ekonomik gidişat nedeniyle borcunun asgarisini ödeyemeyen, gecikmeler nedeniyle Kredi Kayıt Bürosu (KKB) puanı düşen ya da yasal takibe düşen vatandaşların sayısındaki artışa dikkat çekerken, izlenilmesi gereken yol haritası hakkında da hayati uyarılar yaptı.
Bankaların her türlü kredili ürün açılışınca esas aldığı Findeks kredi notunun, hesap kesim tarihinin bir gün sonrasında dahi yapılan ödemeler nedeniyle düşeceğini ve yeni kredili ürün alırken vatandaşların sıkıntı yaşayacağını aktaran Çakmak, borçların 90 günlük süre ile ödenmemesi halinde ise banka tarafından yasal takip sürecinin başlatılacağını vurguladı.
HÜKÜMET KREDİ ÇEKMENİZİ İSTEMİYOR
Çakmak, "Bu süreç sizin için oldukça kötü sonuçlanabilir. Alım sürecinin oldukça düştüğü bu günlede, her ihtiyacınızı kartlar aracılığı ile çevirdiğinizi bildiğim için uyarıyorum. Yeniden söylüyorum, BDDK''nın yaptığı açıklama anlaşılır şekilde şu: "25 bin TL limiti olan kredi kartının ve altındaki tutarlar için asgari ödeme tutarı yüzde 20. Siz 25 bin liranın altında kalan kredi kartı limitleri için ödeyeceğiniz dönem borçlarında asgari tutar 5 bin lira olacak ancak kartın limiti 40 binlira ise örneğin, o zaman 16 bin lira asgari ödeme yapmak zorunda kalacaksınız.
Bu da sizin ödemelerde çok zorlanacağınızı gösterir. Hani asgari ödeme yapıp diğer aya takla attırıyordunuz ya. İşte artık takla attıramayacaksınız, siz takla atacaksınız diye düşünüyorun çünkü gerçekten çok zor bir yere doğru ilerliyoruz. Malum kredi vadeleri de 100 bin TL ve üzeri tutarlar için ki, 100 bin TL ne ki arkadaşlar? Bugün gerçekten Doğan SLX alıp binemezsiniz bile o paraya. Hükümet size şunu anlatmaya çalışıyor, "Kredi çekmeyin". Tamam kredi çekmeyin de bu insanlar kredi çekmeden nasıl yaşayacak? Önce bunun formülünü çözmek ve sonra böyle düzenleme yapmak gerekiyordu.
UZUN VADELİ BORÇ KAPATMA KREDİSİ ŞART
Şimdi siz uzun vadeli kredi borçlarına giremiyorsunuz, adamın 300-400 bin TL borcu var. Bari bu insanlara, bu borçları bir araya toplayabilecekleri uzun vadeli bir şans tanıyın. 60 aya böldürün bir defaya mahsus çıkaracağınız kanun ile. Kamu bankalarından size biz kredi vereceğiz, bütün borçlarınızı kapatacaksınız ve 60 ay vade ile ödeyebileceksiniz. Bakın bu bir çözümdür. Her sene kredi vadelerini kısalta kısalta insanlar artık nefes alamaz duruma geldi.
Bu işin olur tarafı şu. Ben ekonomist değilm, ben hazine bakanı da değilim ancak bu insanların borçlarını ödeyebilmeleri için derhal borç kapama kredilerinin kamu bankalarından insanlara sağlanması gerektiğini düşünüyorum. İkincisi kredi vadeleri kısaltmanın ekonomiye herhangi bir fayda getireceğini de düşünmüyorum.
KREDİ KARTI LİMİTLERİNİZİ DÜŞÜRÜN
Bu kararlar insanlara "Kredi kullanmayın kardeşim" demektir. 50 bin ila 100 bin TL arasındaki kalan kısımları biliyorsunuz, burada bile 24 ay sınırı var ve bakıyorum faiz oranında 1 puan bile düşme yok. 36 vadeli kredi ne ise, 24 aylık kredinin de vadesi o. Siz siz olun arkadaşlar hemen 25 bin liranın üzerindeki kredi kartı limitlerinizi aşağıya çekin. 5 tane kredi kartınız varsa bunların limitlerini hemen 10 bin-20 bin liraya çekin. Çünkü ödemenizde zorlanacaksınız.
Kredi kartı kullananlar dikkat! BDDK kararından sonra korkutan uyarı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), kredi kartlarına yönelik asgari ödeme tutarında yaptığı değişikliğin ardından çok sayıda icra ve yasal takip hadisesinin gerçekleşmesi uzmanların uyarılarını sıklaştırmasına neden oldu.