Pandemi sürecinde 'olağanüstü şartlar' gerekçe gösterilerek düşürülen kredi kartı asgari ödeme oranı, ekonomideki parasal sıkılaşma önlemleri çerçevesinde yeniden yükseltilecek.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in televizyonda yaptığı açıklamalar, kredi kartı harcamaları ve taksit uygulamaları üzerine yapılan düzenlemelerle ilgili piyasalarda önemli bir gündem oluşturdu.
Şimşek'in gelişmiş ülkelerde kredi kartı taksit uygulamalarının bulunmadığı yönündeki açıklamalarının ardından, bankalar kredi kartlarına yönelik yeni düzenlemeler üzerinde çalışmaya başladı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartlarının asgari ödeme oranlarını aşamalı olarak artırma planı yapıyor ve bu doğrultuda ilk adım atılarak asgari ödeme oranlarının yükseltileceği belirtiliyor.
ASGARİ ÖDEME ORANLARI YÜKSELTİLECEK
Kredi kartı asgari ödeme oranlarının yükseltilmesi planları Türkiye'de uzun süredir belirli standartlarla uygulanmaktaydı. Örneğin, belirli bir limitin altındaki kartlar için yüzde 30, üst limitli kartlar içinse yüzde 40 şeklinde ödeme tutarları belirlenmişti.
2020 yılındaki pandemi sürecinde ise iş hayatındaki sıkıntılar ve harcamalardaki artış nedeniyle BDDK, kredi kartı limitlerini 25 bin liranın altındaki kartlar için yüzde 20'ye ve üstündeki kartlar için yüzde 40'a sabitlemişti.
Ancak şimdi, asgari ödeme oranlarında değişiklik yapılması planlanıyor. İlk aşamada, alt limitli kartlar için oranın yüzde 30'a çıkarılması düşünülürken, 25 bin liranın üzerindeki kartlar içinse asgari ödeme tutarının yüzde 60'a çıkarılması tartışılıyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bu makro ihtiyati önlemlerin parasal sıkılaşma adımları kapsamında önümüzdeki haftalarda yürürlüğe girmesini hedefliyor.