Kredi kartında ekstre zorlamasını aşmanızı sağlayacak formüller!

Her gün kullanılan kartlar sonucu ekstreler de önceki dönemlere göre yükseliyor. Dolayısıyla gelirler aynı oranda artmadığında ödemelerle ilgili sıkıntılar oluşuyor. Bazen asgari ödeme tutarının bile karşılanmadığı durumlar söz konusu oluyor. Ödenmeyen borç nedeniyle kart bir süre sonra kullanıma kapatılıyor. Sonra yasal takip başlıyor. Devamında kara liste, düşük not ve haciz gibi olumsuz sonuçlar oluşuyor.

Bankalar, sektörlere (beyaz eşya, kuyum gibi) göre hesap kesim tarihiyle sınırlı olmak üzere o ayki peşin veya taksitli harcamaların bazıları için ek taksit seçeneği sunuyor. Artırılan taksitlerle ödemeler daha uzun vadede yapılacağından aylık yüklü ödemelerin önüne geçilebiliyor.

Bu da bütçeyi daha rahat yönetmeyi sağlıyor. Taksit artırmanın faiz maliyeti olduğunu unutmamalısınız. Bireysel kredi kartlarıyla yapılan ek taksit işlemleri dolayısıyla akdi faiz tahsil ediliyor. Taksitli harcamalarınız için aylık yüzde 1.73 akdi faiz oranıyla 1 ile 12 ay arasında dilediğiniz sayıda taksit ekleme seçeneğinden faydalanabilirsiniz. 

50 lira ve üzeri harcamalara ek taksit istenebiliyor. Burada taksit sayısı yasalarla sınırlandırılıyor. Örneğin; mobilya ve elektrikli eşya (buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, elektrikli ev aletleri vb.) alımlarında ve fiyatı 5 bin liraya kadar olan televizyon alımlarında 9 ay taksit gibi. Buna karşılık gıda, alkollü içecekler ve akaryakıt gibi ürünlerin alımında taksit uygulanmıyor.

EK TAKSİT...

Ek taksit uygulandığı zaman oluşan yeni ödeme planını ve maliyeti bir örnekle hesaplayalım. 7 bin 750 liralık bir eğitim harcamanız olsun. Bu harcama için kuruma ödeme yaparken 8 taksit yapılsın. Bu durumda aylık ödeme tutarı 969 lira olacaktır. Ek 2 taksit istenmesi durumunda 10 aylık periyotta aylık ödenecek yeni tutar 790 lira olur. Yani 160 lira gibi bir ek maliyet oluşur. Eğer bu aylık taksiti düşürmek için ek 4 taksit talep ederseniz bu durumda aylık taksit 673 liraya düşer. Ek 4 taksit için bankanın talep ettiği faiz ve vergi ise 327 lira olur. Erteleme için uygulanan güncel faiz yüzde 1.73. Böylece 8+4=12 taksit sonunda cepten çıkan toplam para 8 bin 80 lira olur.

VADE ATLATMAK İÇİN 

Harcamaların 1, 2, 3 ay ertelenmesi halinde ortaya çıkacak maliyeti de yine aynı rakamlar (7 bin 750 lira) üzerinden hesaplayalım. Hesabımız ve kartımız olan bankanın mobil şubesine girdikten sonra 7 bin 750 liralık 8 taksit yapılan bir harcama için 1 ay erteleme istediğimizde 244 liralık bir maliyet ortaya çıkıyor. Bu da yaklaşık yüzde 3 civarı toplam maliyet anlamına geliyor. Eğer 2 ay erteleme talep edilirse maliyet 323 lira, 3 aylıkta ise maliyet 402 lira oluyor. Erteleme vadesi sonunda taksit ödemeleri başlatılıyor. Bazı dönemler bu maliyete katlanmayı gerekli kılabilir. O ay ortaya çıkacak acil bir ihtiyaç bu erteleme sayesinde giderilebilir ya da kart borcunu ödeyememe riski engellenebilir.

ERTELEME HAKKI 

Taksitli alışveriş yapıldığında, ilk taksiti takip eden ekstre tarihinde değil de bir ay sonraki ekstreye erteleme işlemine ‘taksit atlatma’ ya da ‘taksit erteleme’ deniyor. Zor durumda kaldığınızda ve borcunuzu çeviremediğinizde bankanıza erteleme talebinde bulunabilirsiniz. Bunun da maliyeti yine faiz olarak yansıtılıyor. Ancak taksit ertelemeyle 3 ay süre kazanılabiliyor. Bu sürede birikim yapma fırsatı bulurken, harcamalarınıza da dikkat etmiş olursunuz. (Posta)

İlgili Haberler

Vatandaşların çaresi kredi ve kredi kartları
AKP'den kafa karıştıran ekonomi hamlesi: İlk kez ikisi birden düştü
Parası biten ona yaslandı! Temmuz'da yüzde 109 artış gösterdi

Ekonomi Haberleri