Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021 yılının sonunda kripto para düzenlemesi üzerine yasa taslağının hazır olduğunu ve yakında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulacağını duyurmuştu. Ancak, beklenen düzenleme iki yıl gecikmeli olarak Meclis'e sunuluyor.
Kripto varlıkların yasal çerçeveye alınması için hazırlanan yasa taslağının, 2023 yılı sonuna kadar TBMM'ye sunulması planlanıyor.
Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Demirtaş, konuyla ilgili değerlendirmesinde, Türkiye'nin 2024 yılının başlarında Kripto Kanunu'nu çıkaracağını belirtti.
Kanunun özgürlükçü bir yaklaşımla hazırlanması gerektiğini vurgulayan Demirtaş, ülkede güçlü yazılımcılar bulunduğunu ve Blockchain alanında büyük başarılar elde edilebileceğini ifade etti.
Demirtaş ayrıca düzenlemenin sektör liderleriyle birlikte yapılmasının öneminin altını çizdi.
BANKA SİGORTA VE MUAMELE VERGİSİ GÜNDEMDE
Düzenleme kapsamında, kripto para ticaretinin vergilendirilmesiyle ilgili detaylar yer alıyor. Vergilendirmenin, gelir vergisi veya doğrudan vergiler yerine döviz alım satımında olduğu gibi 'stopaj' yöntemiyle gerçekleştirilmesi öngörülüyor. Şu anki uygulamada döviz alım satım işlemlerinde Banka Sigorta ve Muamele Vergisi (BSMV) adı altında binde 2 oranında vergi alınıyor.
BANKA SİGORTA VE MUAMELE VERGİSİ GÜNDEMDE
Düzenleme kapsamında, kripto para ticaretinin vergilendirilmesiyle ilgili detaylar yer alıyor. Vergilendirmenin, gelir vergisi veya doğrudan vergiler yerine döviz alım satımında olduğu gibi 'stopaj' yöntemiyle gerçekleştirilmesi öngörülüyor.
Şu anki uygulamada döviz alım satım işlemlerinde Banka Sigorta ve Muamele Vergisi (BSMV) adı altında binde 2 oranında vergi alınıyor.