Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Doç. Dr. İnan'ın kulakta enfeksiyona neden olabilecek temizleme çubukları yerine, banyo sonrası dış kulak yolunun ince bir bezle silinmesini önerdiği belirtildi.
Doç. Dr. İnan, kulak kirinin "serumen" olarak bilinen ve kulakta bulunması gereken doğal bir salgı olduğunu ifade etti.
Serumenin dış kulak yolunu bakterilere karşı koruyan asidik bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan İnan, bazı kişilerde serumenin birikerek kulak kiri olarak bilinen buşon oluşumuna neden olabileceğini açıkladı.
Sağlıklı bir kulak zarının aslında kulak kirini dışarı atma özelliğine sahip olduğunu ve banyo sonrası kulak kepçesinde görülebileceğini belirtti. Bu durumda, ince bir havlu veya bezle nazikçe silinmesinin yeterli olacağını söyledi.
BAKTERİLERİN YERLEŞMESİNİ KOLAYLAŞTIRIYOR
Kulakları temizlerken pamuklu çubuk kullanılmasının yanlış olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. İnan, bu çubukların kulak kirini kontrolsüz bir şekilde içeri itebileceğini ve hatta kulak zarına yapışmasına yol açabileceğini belirtti. İnan, pamuklu çubukların kontrolsüz basınçla kulak zarına zarar verebileceği ve dış kulak yolundaki ince ciltte küçük sıyrıklara yol açarak bakterilerin yerleşmesini kolaylaştırabileceği konusunda uyardı. B
u durumun, ağrılı dış kulak yolu enfeksiyonlarına neden olabileceğini ve tedavisinin bazen 10 gün, 15 gün hatta 1 ay sürebileceğini ifade etti.
Son olarak, Doç. Dr. İnan, kulakta herhangi bir tıkanıklık veya kir birikimi hissedildiğinde mutlaka bir kulak, burun, boğaz uzmanına başvurulması gerektiğini vurguladı. Kulak çöplerinin kullanılmaması konusunda uyarıda bulunan İnan, doğru temizlik yöntemlerinin önemine dikkat çekti.