İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, kur korumalı mevduatların cazip döneminin kapandığını ve bu tür mevduatların artık kullanımının sona erdiğini belirtti.
Ekonomi yönetimi, kur korumalı mevduatlara karşı aldığı tedbirlerle birlikte, bankacılık sektöründen de bu mevduat türüne karşı önemli açıklamalar gelmeye başladı.
TÜSİAD-Koç Üniversitesi Ekonomik Araştırmalar Forumu'nda konuşan İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, TL mevduat faiz oranlarının yüzde 50'nin üzerine çıktığını belirterek, kur korumalı mevduatların cazibesinin sona erdiğini ifade etti. Aran, artık kur korumalı mevduatlara olan ihtiyacın kalmadığını ve bu türün ortadan kalkacağını öngördü.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun son verilerine göre, kur korumalı mevduatların toplam büyüklüğü 10 Kasım itibariyle 2,8 trilyon TL'ye düşerek 82,9 milyar TL azaldı. Dolar cinsinden bakıldığında ise bu mevduat türünün büyüklüğü 100 milyar doların altına geriledi.
Ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerin etkisi, özellikle 2 Kasım'da açıklanan düzenlemeyle kendini gösterdi. Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) zorunlu karşılık oranları yükseltildi ve döviz depoları için TL türüne ilave zorunlu karşılık oranları getirildi.
Bu düzenleme çerçevesinde, 6 aya kadar vadeli olan KKM'lerde zorunlu karşılık oranı yüzde 30'a çıkarılırken, 1 yıla kadar vadeli ve daha uzun vadeli olanlarda ise bu oran yüzde 10'a yükseltildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Eylül ayında benzer bir düzenleme yaparak KKM'lerin zorunlu karşılık oranlarını artırmıştı."
KKM HESAPLARINDAN ÇIKIŞ SÜRÜYOR
Kur korumalı mevduatlar cazibesini kaybediyor. Türk lirası mevduatı teşvik edici adımlar atılıyor. Kur korumalı mevduat hesaplarından çıkış sürüyor. Düşüş serisi 7'nci haftaya girdi, 82 milyar 879 milyon lira tutarında çıkış yaşandı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kur korumalı mevduatlar geçen haftaya göre 82 milyar 879 milyon lira düştü ve 2 trilyon 839 milyar liraya geriledi.