Kur Korumalı Mevduat sahiplerine kötü haber! Merkez Bankası'nın eski yöneticisi iktidarın gizli planını deşifre etti

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 6 aya kadar vadeli Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 15’ten yüzde 25’e yükselterek yatırımcıyı başka alternatiflere yönlendirirken, uzmanlar KKM'den çıkışın zor olacağını savunuyor. Merkez Bankası'nın eski yöneticisi Prof. Dr. İbrahim Ünalmış, iktidarın planını deşifre etti.

Devasa büyüklükteki hacmiyle ekonomiyi tehlikeye sokan Kur Korumalı Mevduat ile ilgili yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.

2021 Aralık ayındaki kur krizi sırasında uygulamaya konulan ve bugün 3.3 trilyon liralık hacme ulaşan Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) tasfiyesinin kolay olmayacağı uzmanlar tarafından dile getiriliyor.

Merkez Bankası'ndan KKM'den kademeli çıkış hedefi ile attığı adımlar henüz tam anlamıyla sistemden çıkışı başlatmadı. KKM, önceki iki hafta da olduğu gibi 1-8 Eylül haftasında da 15.7 milyar TL'lik sınırlı bir düşüş yaşadı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık verilerine göre KKM büyüklüğü 8 Eylül itibarıyla, bir önceki haftaya göre 15.7 milyar lira gerileyerek 3 trilyon 332 milyar 606 milyon liraya geriledi.

Merkez Bankası'nın (MB) Kur Korumalı Mevduat hesaplarından TL mevduata dönüşüm hedefini açıkladığı 20 Ağustos gününden bu yana toplam gerileme ise 75.34 milyar liraya ulaştı. Bankacılık sektörü kaynakları ise KKM hacmindeki bu düşüşün Merkez Bankası'nın istediği seviyede olmadığına işaret ediyor.

İKTİDARIN PLANINI DEŞİFRE ETTİ

Merkez Bankası eski ekonomisti Prof. Dr. İbrahim Ünalmış katıldığı bir televizyon yayınında, “Bu kararla Banka, sistemde çoğunluğu oluşturan kısa vadeli KKM istemediğini, sistemde kalınacaksa 6 aydan uzun vadeli hesaplara yönlendirilmesini istediğini gösteriyor. Bu da yerel seçim sonrasına denk geliyor. KKM'nin vadesini seçim sonrasına erteleyerek belki de burada bir maliyet optimizasyonu yapmak istiyor olabilirler” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Kur Korumalı Mevduatların zorunlu karşılık oranı vadeye göre farklılaştırılırken, KKM'nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 10 puan artırılarak yüzde 25’e yükseltildi.

TL vadeli mevduata geçişi teşvik eden bir adım olarak, 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli Kur Korumalı Mevduatlar için zorunlu karşılık oranı yüzde 25'e çıkarıldı. 1 yıla kadar vadeli ve 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5 olarak belirlendi.

İlgili Haberler

Ekim ayında en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? SGK Başuzmanı İsa Karakaş canlı yayında açıkladı
Dolar borcu olanlara çok geçmiş olsun! Selçuk Geçer doların 95 lira olacağı tarihi açıkladı
SGK kapıları açtı: Yerel seçimden önce erken emeklilik geliyor

Ekonomi Haberleri