Küresel borçlar rekor seviyeye çıktı

2023 yılı, küresel borçların adeta zirve yaptığı bir dönem olarak tarihe geçti.

Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) son raporuna göre, dünya genelindeki toplam borç miktarı 15 trilyon dolarlık bir artışla 313 trilyon dolara ulaşarak yeni bir rekora imza attı. Bu artış, küresel ekonomideki belirsizliklerin ve finansal dalgalanmaların bir yansıması olarak değerlendiriliyor.

Gelişmiş ekonomilerdeki borç seviyeleri, özellikle ABD, Fransa ve Almanya'nın etkisiyle, toplam artışın yaklaşık yüzde 55'ini oluşturdu. Gelişmekte olan pazarlarda ise borç birikimi, başta Çin, Hindistan ve Brezilya olmak üzere belirli ülkelerde yoğunlaştı.

Gelişmiş ülkelerin toplam borcu 208,3 trilyon dolara ulaşırken, gelişmekte olan ülkelerdeki borç miktarı 104,6 trilyon dolar olarak kaydedildi. Borçların kategorilere göre dağılımına bakıldığında; hanehalkı borçları 59,3 trilyon dolar, finansal olmayan şirketlerin borçları 94,4 trilyon dolar, kamu borçları 89,9 trilyon dolar ve finansal kuruluşların borçları 69,4 trilyon dolar olarak belirlendi.

Küresel borcun gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı ise, özellikle gelişmiş ekonomilerin katkısıyla üçüncü yıl üst üste düşüş gösterdi. Ancak, büyüme ve enflasyon oranlarının zayıflamasıyla birlikte, bu orandaki düşüş 2023'te yavaşladı ve yaklaşık yüzde 330'a geriledi.

Türkiye özelinde bakıldığında, borçların GSYH'ye oranları incelendiğinde, 2023'ün son çeyreğinde finansal olmayan şirketlerin borçları yüzde 49'a, kamu borçları yüzde 31,7'ye düşerken, finansal kuruluşların borçları yüzde 17,3'e ve hanehalkı borçları yüzde 11,6'ya ulaştı.


Ekonomi Haberleri