Maaşları hala bağlanamayan milyonlarca emekli merak ediyor! EYT'liler bayram ikramiyesi alabilecek mi?

TBMM'den geçerek yasalaşan EYT düzenlemesinden sonra milyonlarca kişi emeklilik hakkı kazandı. Peki EYT'liler açıklanan yeni bayram ikramiyesinden faydalanabilecek mi? İşte detaylar...

2018 yılından bu yana emeklilere verilmeye başlanan bayram ikramiyeleri 2021 yılında 1100 liraya yükseltilen bayram ikramiyeleri 2 bin TL''ye çıkartıldı. Peki 2 bin liralık bayram ikramiyelerini kimler alabiliyor? Emeklilik dilekçesini veren ancak 3 Mart''tan beri halen emekli olamayan EYT''liler de bayram ikramiyesi alabilecek mi? Merak edilen sorunun cevabını gazeteci Ahmet Kıvanç açıkladı.

DİLEKÇE TARİHİNE DİKKAT

Habertürk''ten Ahmet Kıvanç''ın haberine göre, zamlı bayram ikramiyesi Ramazan Bayramı’nda ödenmeye başlanacak. Mart ayında emeklilik dilekçesi veren EYT’liler de bayram ikramiyesi alacak. Ramazan Bayramı bu yıl 21 Nisan’da başlayacak. Nisan ayında emekli aylığı almakta olanlara ikramiye ödenecek.

Emeklilikte yaşa takılanlar yasası kapsamında mart ayında emeklilik dilekçesi verenler, yasal olarak 1 Nisan’dan itibaren emekliliğe hak kazanmış oluyorlar. Dolayısıyla, mart ayında emeklilik dilekçesi veren EYT’lilerin tamamı, ilk emekli aylıkları ne zaman ödenirse ödensin, Ramazan Bayramı için 2 bin lira ikramiye alacaklar.

EYT NEDİR? 

8 Eylül 1999 tarihine kadar sigortalılık süresini ve prim gününü tamamlayan çalışanlar emekli olabiliyordu. Fakat kanunda yapılan değişiklik ile bu iki kriterin yanına bir de yaş kriteri eklendi. Böylelikle 1999’da yürürlükte olan Sosyal Sigortalar Kanunu’nda yapılan değişiklikle emekli olma yaşı değişti.

Kanundaki değişiklik öncesinde kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise bu değişiklik öncesi 5000 gün prim şartı ve 25 yıl sigortalılık süresi yeterliydi. 5000 gün prim yaklaşık olarak 13.5 yıla denk düşerken 18 yaşında çalışmaya başlayan bir kadın 38, 18 yaşında çalışmaya başlayan bir erkekse 43 yaşında emekli olabiliyordu.

8 Eylül 1999 tarihinde 4447 sayılı Kanun ile birlikte kadınlarda emeklilik yaşı 58, erkeklerde 60 oldu. 2008 yılına gelindiğinde ise ilk kez sigortalı olarak işe başlayacaklar için 5510 sayılı Kanun ile emeklilik yaşı 65’e yükseltildi. Emeklilikte yaşa takılanlar (eyt) ; sigorta başlangıç tarihi 9 Eylül 1999’dan önce olanları ve emekli olmak için gereken prim günü ve sigortalılık süresi şartını sağlamış olsa dahi yaşından dolayı emekli olamayanları kapsar. Kendilerine ” EYT mağduru” diyen kişiler yaşlarından dolayı emekli olamıyor. Rakamlara bakıldığında ise Türkiye’de yaklaşık 5 milyon kişi EYT kapsamında olacak.

En açık ifadeyle emeklilik sigortası girişi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan kişiler EYT kapsamında yer alıyor. 

EYT''DE KADEMELİ PRİM NE DEMEK?

EYT düzenlemesinin ayrıntılarının belli olmasıyla birlikte kademeli prim gününün ne anlamı geldiği merak edildi. EYT''li olabilmek için kademeli prim günü aranacak. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanlar yaş dışındaki koşulları yerine getirerek emekli olabilecek. SSK’lılar kademeli prim gününe tabi olacak. Kademeli prim günü 5 binden başlayarak 5 bin 975 güne kadar çıkacak.

İlgili Haberler

EYT'de prim mağdurlarının yüzünü güldürecek gelişme: Canlı yayında açıklandı
EYT Federasyonu'ndan Bakan Bilgin'e çağrı: Uyarıyoruz! EYT'liler 24 yıldır...
Emekli maaşına temmuz ayarı! Dikkat çeken EYT detayı ortaya çıktı

Ekonomi Haberleri