Eğilmez, "Makro düzeyde doğru olan şeyler, mikro düzeyde; mikro düzeyde doğru olan şeyler de makro düzeyde her zaman doğru olmayabilir" dedi.
Eğilmez, blogunda kaleme aldığı yazısında, sosyal bilimlerdeki bu iki hatayı detaylandırarak devlet ve şirket yönetimi arasındaki farklılıklara dikkat çekti.
"Mikro düzeyde doğru olan şeyler makro düzeyde doğru olmayabilir" diyen Eğilmez, şu ifadelere yer verdi:
Bileşen hatası: Sosyal bilimlerde bileşen hatası, bireyler için tek tek doğru olan bir olgunun, bütünü oluşturan birimler için de doğru olduğunu düşünmekle yapılan bir hatadır. Bu hata, ekonomi dahil tüm sosyal bilimlerde geçerlidir. Eğilmez, tasarruf çelişkisini örnek vererek, "Bir kişi tasarrufunu artırırsa bu, birey açısından olumlu olabilir. Ancak tüm toplum tasarruflarını artırırsa, tüketim azalır, üretim ve yatırım düşer, büyüme yavaşlar ve işsizlik artar" dedi.
Tasarruf oranı düşük ülkelerde bu durumun daha belirgin olduğunu ve tasarruf açığının borçlanarak kapatılmak zorunda kalındığını vurguladı.
Bölünme hatası: Bölünme hatası, bileşen hatasının tersidir. Bir bütün için doğru olan bir olgunun, bütünü oluşturan bireyler için de doğru olduğunu düşünmekle yapılan hatadır. Eğilmez, ekonomik küçülme döneminde hükümetin kamu harcamalarını artırarak ekonomiyi canlandırmaya çalışmasını örnek göstererek, "Makro düzeyde doğru olan bu yaklaşım, mikro düzeyde bir hane halkı için tasarruflarını düşürüp harcamalarını artırmaları durumunda olumsuz sonuçlar doğurabilir" dedi.
Devleti şirket gibi yönetme hatası: Eğilmez, devletin neden şirket gibi yönetilemeyeceğini bu iki hataya bakarak anlamanın mümkün olduğunu belirtti. "Devlet makro kararlar verirken, şirketler ve bireyler mikro kararlar alır. Makro düzeyde doğru olan şeyler, mikro düzeyde ve tersi durumlar her zaman uyumlu olmayabilir" ifadelerini kullandı.