Mahfi Eğilmez: Hazır olun rekora koşacak

Ekonomi uzmanı Dr. Mahfi Eğilmez, ekonomiye ilişkin kaleme aldığı yazısında önemli uyarılarda bulundu.

Ekonomi uzmanı Dr. Mahfi Eğilmez, Servet Vergisi üzerine yapılan tartışmalara kendi bakış açısını ekleyerek, "Ülkelerin önceliği Servet Vergisi değil, kayıt dışı gelirleri tespit edip vergilendirmeye çalışmak olmalıdır. Bu amaca ulaşmanın en kısa yolu ise geçmişte kullanılan gider ve servet beyanı sistemlerini yeniden hayata geçirmektir" dedi.

Eğilmez, Servet Vergisi uygulayan ülkeleri ayrıntılı bir şekilde sıraladı.

Erdemoğlu Holding'in Başkanı İbrahim Erdemoğlu ise Ekonomi Gazetesi yazarı Vahap Munyar'a verdiği röportajda, "Yüzde 1 Servet Vergisi önerisiyle 150 milyar dolarlık bir 'deprem kaynağı' oluşturulabilir" şeklindeki önerisi ise ekonomi gündeminin önemli bir konusu haline gelmişti.

Mahfi Hoca, bu öneriyi ele aldığı yazısında, Servet Vergisi uygulayan ülkeleri tek tek listeledi ve yazısında 1942'de yürürlüğe giren Varlık Vergisi'ni hatırlatarak, bu tür uygulamaların Türk mali tarihinin en karanlık sayfalarından biri olduğunu söyledi.

"REKOR AÇIK VERECEK"

Eğilmez 'Servet Vergisi' başlıklı yazısında şunları aktardı:

"Bütçenin rekor açık verecek olması nedeniyle son günlerde servet vergisi uygulanması yolunda bazı öneriler medyada ve sosyal medyada yer almaya başladı.

Türk maliye tarihinin en kara sayfalarından biri
Türkiye’de, emlak vergisi, motorlu taşıtlar vergisi ve veraset ve intikal vergisi dışında servet vergisi uygulaması 1942 yılında çıkarılan Varlık Vergisi yasasıyla yapılmıştır. Karşılaşılan büyük eleştiriler sonucu, 1944 yılında, o tarihe kadar tarh edilmiş, ancak tahsil edilememiş vergilerin silinmesiyle Varlık Vergisi uygulaması ortadan kalkmıştır. Kısa süre uygulanmış olsa da Türk maliye tarihinin en kara sayfalarından birisi olarak hatırlanmaktadır.

BAZI AVRUPA ÜLKELERİ KISMİ OLARAK UYGULUYOR

Emlak vergisi, motorlu taşıtlar vergisi ve veraset ve intikal vergisi bir kenara bırakılırsa, çoğu ülkede olağanüstü hallerde geçici olarak uygulanan servet vergisi, özellikle küresel kriz ve pandemi sonrasında bazı ülkelerde sürekli olarak uygulanan vergiler arasında yer almaya başlamıştır.

Kayıt dışı kazanç elde etmiş, vergisini ödemeyerek elde ettiği kazancı sistem dışına çıkarmış olanlar vergilendirilmeden kalırken, kayıt içinde olan ve elde ettiği geliri beyan edip vergisini ödemiş olanlar bir kez de servet vergisi ödeyerek cezalandırılmış olacaklardır.

AVRUPA’DA SERVET VERGİSİ UYGULAMASI TABLOSU

İlgili Haberler

Ünlü ekonomistten kritik uyarı! Elinde gram ve çeyrek altın olanlar acilen bunu yapmalı
Dolar o tarihte 4 lira birden düşecek! Şakkadanak Necmettin aldığı duyumu ağzından kaçırdı
Teknoloji devi elektrikli araç şirketini satın aldı: Borsa yatırımcılarını heyecanlandıran gelişme

Ekonomi Haberleri