Makine ihracatı ilk 4 ayda 8.9 milyar dolar oldu

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) tarafından açıklanan verilere göre, yılın ilk dört ayında Türkiye'nin serbest bölgeler dahil toplam makine ihracatı 8,9 milyar dolara ulaştı.

MAİB'in raporuna göre, geçen yılın son çeyreğinde durağanlaşan ve bu yılın ilk dört ayında yüzde 3,6 oranında azalan makine ihracatı, son 12 aylık dönemde yüzde 5,4 artarak 28,1 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde makine ithalatı yüzde 12,9 artarak 45,5 milyar dolara çıktı.

Rusya’ya yapılan makine ihracatında yaptırımlar nedeniyle yüzde 20'ye varan bir düşüş gözlemlenirken, Suudi Arabistan'da yüzde 30,7, Özbekistan'da yüzde 29,7, Mısır ve Cezayir'de yüzde 15 oranında ihracat artışı sağlandı. Almanya, Rusya ve ABD ise toplamda 2,5 milyar dolarlık ihracatla en büyük pazarlar olmaya devam etti.

MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, Avrupa'da özellikle Almanya'da ekonomik durgunluğun devam edeceğini belirterek, "Geçen sene yüzde 0,3 kadar küçülen Alman ekonomisinin bu yıl da 2022 rakamlarının gerisinde kalması bekleniyor. Bu durum, küresel ölçekte de geçerli ve dünya PMI verilerine göre, yatırım malları için veriler 50’nin altında kalıyor" dedi.

Türkiye’deki imalat PMI verisinin de 50 puanın altında olduğunu vurgulayan Karavelioğlu, "Yılın ilk çeyreğinde imalat sanayisinde üretim artışı yüzde 5,6 iken, makine ve teçhizat üretiminde yüzde 4 küçülme yaşandı. Bu durum, finansman olanaklarındaki daralma ve pahalanmanın doğal bir sonucu" ifadelerini kullandı.

Karavelioğlu, makine sektörünün yerli katma değer oranı yüksek olduğu için iç maliyetlerden daha fazla etkilendiğini belirterek, "Düşük kur avantajı sürerken, dolar/avro paritesindeki makasın açılması rekabetçiliğimizi olumsuz etkiliyor" dedi.

Türkiye'nin dış ticaret açığında önemli bir kalem olan altın ithalatına yönelik kota uygulamalarının 4 aylık süreçte 6,5 milyar dolarlık etki yarattığını kaydeden Karavelioğlu, "Elektrikli ve elektriksiz makineler toplam ihracatı ilk 4 ayda yüzde 0,4 artarak 13,1 milyar dolara ulaştı, ithalatı ise yüzde 2 azalarak 21,6 milyar dolara indi" dedi.

Karavelioğlu, yerli makinelerin kamu alımlarında tercih edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "İthal makineler, servis, bakım ve yedek parça gibi ömür boyu hizmet ihtiyaçlarıyla kalıcı gider kalemlerine dönüşüyor ve rakiplerimizin teknoloji geliştirmesine kaynak oluşturuyor" dedi.

Türkiye'deki imalat sanayisinin sorunlarının tespiti ve çözüm önerileri için yaptıkları çalışmalara da değinen Karavelioğlu, "Makine ve Alt Sektörleri için Kayıt Dışı Ekonominin Ölçülmesi başlıklı çalışmamızda sektörümüz genelinde kayıt dışılık oranını yüzde 23,68 olarak belirledik. Son 7 yılda ortalama yüzde 5 kadar iyileşme görüyoruz" açıklamasında bulundu.

Ekonomi Haberleri